Waar moet je op letten als je een cryptovaluta platform zoekt?

Je kunt de cryptomarkt als een hele interessante markt zien waar je geld kunt verdienen als je op het juiste moment in de juiste cryptomunten belegt. Echter zijn de koersen van veel cryptovaluta wel heel volatiel. Dat betekent dat er aan de ene kant veel kansen zijn om met handel in cryptovaluta winst te behalen als gevolg van koersstijgingen, maar dat beleggen in crypto aan de andere kant ook heel risicovol kan zijn, in geval flinke koersendalingen. Het investeren in cryptovaluta kun je als complexe materie zien. Je kunt het jezelf echter een stuk gemakkelijker maken door je vooraf in te lezen in de materie en het juiste cryptovaluta platform te kiezen. Wil je een cryptovaluta platform kiezen, dan zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten. We gaan daar nu dieper op in.
door
Online redactie
Leestijd 6 min.

Het gebruiksgemak

Gebruiksgemak is ontzettend belangrijk bij het kiezen van een juist cryptovaluta platform. Zoals in de inleiding vermeld kan het handelen met cryptovaluta erg complex zijn. Sommige cryptovaluta platformen hebben een ingewikkelde interface. Het risico met deze ingewikkelde interfaces is dat je snel fouten kunt maken, omdat je geen goed overzicht hebt. Zo kun je per ongeluk een verkeerde transactie doen, omdat het niet duidelijk is wat je precies doet, of je vergissen in de hoogte van de handelskosten. Dat is natuurlijk erg zonde. Het gebruiksgemak van een cryptovaluta platform is heel belangrijk om ervoor te kunnen zorgen dat je optimaal kunt handelen. Ook moet een cryptoplatform aangegeven hoe je je crypto munten op een veilige manier kunt opslaan. Bitvavo is een voorbeeld van een goed cryptoplatform, dat door gebruikers alom wordt geprezen voor het gebruikersgemak en de eenvoud. Juist voor beginnende cryptohandelaren die nog niet zoveel ervaring hebben met traden, is dit heel erg fijn. Lees bijvoorbeeld deze Bitvavo review eens om te kijken of Bitvavo bij je wensen en eisen past.

De veiligheid

Bij het kiezen van een online platform om te handelen in crypto is het van groot belang om te kijken naar de veiligheid. Het is namelijk zo dat je ervoor wilt zorgen dat je crypto activa en persoonlijke gegevens veilig zijn. Let daarom op of het beoogde platform waar je op wilt gaan handelen (of waar je al actief bent als cryptohandelaar) verschillende beveiligingsmaatregelen heeft getroffen. Hierbij kun je denken aan het verplicht moeten instellen van sterke wachtwoorden, tweefactor-authenticatie en cold storage voor het bewaren van je cryptovaluta. Ook doe je er verstandig aan om de beveiligingsgeschiedenis van het cryptovaluta platform te bekijken. Denk aan eerder beveiligingsincidenten en hoe deze incidenten zijn afgehandeld door het platform. Niet ieder platform heeft een even goede reputatie op dit gebied.

De transactiekosten

De transactiekosten die diverse cryptovaluta platformen in rekening brengen, verschillen van elkaar. Let daarom goed op de transactiekosten bij het kopen en verkopen van cryptovaluta op de diverse platformen. Sommige marktpartijen rekenen aanzienlijk meer transactiekosten dan andere partijen, en dat is dus iets waar je rekening mee dient te houden. Het is goed om vooraf een vergelijking te maken, en de verschillende kostencomponenten van de platformen in kaart te brengen. Dat voorkomt dat je duur of zelfs te duur uit bent. Bedenk je ook dat de transactiekosten bij iedere cryptotransactie terugkomen, en zeker als je maandelijkse handelsvolume groot is, kunnen deze kosten cumulatief behoorlijk in de papieren lopen.

De betrouwbaarheid

Ook belangrijk bij het kiezen van een cryptovaluta platform is de betrouwbaarheid. Kijk goed naar de reputatie van het cryptovaluta platform. Dit kun je doen door recensies te lezen.

Heeft bijvoorbeeld het crypto handelsplatform Blox jouw interesse? Lees dan zeker de

Blox ervaringen van andere gebruikers en van beoordelingssites. Deze Blox recensies belichten vele facetten van dit bekende online platform, waaronder ook de betrouwbaarheid. Een langdurige geschiedenis van goede betrouwbaarheid en prestaties zijn – zoals je wel zult vermoeden - positieve tekenen. Ook van belang is of het cryptovaluta platform gereguleerd wordt en voldoet aan alle juiste wet- en regelgeving in het betreffende rechtsgebied.

 

In België is er de financiële regulator, de FSMA. Van deze instantie mogen personen en bedrijven van buiten de Europese ruimte geen virtuele munten en bewaarportemonnees aanbieden in België. Dit is strafbaar, en om die reden moest Binance eerder nog vertrekken uit ons land. In Nederland kan dit wel, maar het hebben van een licentie van de Nederlandsche Bank voor het aanbieden van crypto dienstverlening op de Nederlandse markt, is wel erg wenselijk. Zowel het eerder in dit artikel genoemde cryptobedrijf Bitvavo als het nu net genoemde Blox hebben overigens zo’n registratie in Nederland, en ook in België zijn deze partijen legaal.

Het aanbod van cryptovaluta

De verschillende handelsplatformen bieden ook verschillende cryptomunten aan. Kijk naar het cryptovaluta platform en of ze interessante cryptomunten voor je hebben om mee te handelen. Sommige cryptovaluta platformen hebben een breder assortiment aan cryptomunten dan andere. Zorg er daarom voor dat het platform voldoet aan je behoefte wat betreft het aanbod aan de verschillende cryptomunten. Zo heeft Bitvavo bijvoorbeeld zo’n 200 verschillende digitale munten waar je in kunt handelen, terwijl Blox er nog geen 100 heeft (dit aanbod groeit overigens wel gestaag). Goed om te weten: doorgaans zijn alle digitale munten waarin veel wordt gehandeld goed vertegenwoordigd bij de verschillende cryptoplatformen.

Via welke platformen kun je goed crypto verhandelen?

Het is dus belangrijk als je begint met handelen in crypto om goed onderzoek te doen en de diverse mogelijkheden met elkaar te vergelijken. Dat geldt zeker ook voor alle platformen die er in de markt zijn. Zorg ervoor dat het cryptovaluta platform aan al je verwachtingen en behoeften voldoet. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel platformen beschikbaar, zoals dus Bitvavo en Blox. Zo is Bitvavo erg prettig voor de beginnende cryptohandelaar, omdat dit platform heel toegankelijk en overzichtelijk is, en bovendien in het Nederlands beschikbaar is. Ook zijn de handelskosten er erg laag. Andere bekende of wat minder bekende cryptoplatformen zijn bijvoorbeeld: Bitfinex, Bitcoin Meester, Kraken, ByBit, Finst, Coinmerce en Kucoin.

Tips om te beginnen met handelen in cryptovaluta

Handelen in cryptovaluta is een complexe zaak en het betreft volatiele activa. Daarom is het belangrijk als je begint met handelen in cryptovaluta je goed te laten informeren. Weet je niet precies waar je moet beginnen, weet dan dat er genoeg goede informatieve websites en artikelen te vinden op internet om je alvast wat op weg te helpen. Maar uiteraard kun je ook gratis mensen in je omgeving om raad vragen, en misschien zelfs wel tegen enige vergoeding een financieel expert, die goed is ingevoerd in deze wereld.

 

Een goed advies is verder: investeer alleen geld wat je kunt verliezen. Bepaal daarom van tevoren een budget dat goed past bij je financiële doelen en situatie en houd je hier ook echt aan, ook in het geval je geld zou verliezen. Beveilig je cryptovaluta met het opslaan van je munten op een veilig crypto wallet, tweefactor authenticatie en sterke wachtwoorden. Wil je je cryptovaluta extra goed beveiligen, kies dan voor een cold storage of hardware wallet. Om je risico’s te verminderen is het verder verstandig om een gespreide portefeuille te hebben, en daarin zeker Bitcoin op te nemen. Dit ondanks dat de Bitcoin sinds een kleine 2 jaar flink in waarde is gedaald, en de Bitcoin geen 65.000 dollar meer waard is, geldt toch dat de Bitcoin wordt gezien als erg stabiel. Dit is zo omdat er niet meer dan 21 miljoen Bitcoins in omloop kunnen worden gebracht. Bijdrukken ervan is dus niet mogelijk. Diversificatie in je beleggingen kan verder verliezen minimaliseren en het kan je portefeuille flexibeler maken. Ook is het mogelijk om je beleggingsportefeuille uit te breiden met andere producten zoals edelmetalen (goud, zilver en platina), beleggingsfondsen, aandelen of obligaties.