Waarom je beter geen insecten doodslaat

Het aantal insecten in Vlaanderen gaat erop achteruit, aan een verschroeiend tempo. Natuurpunt vraagt met de actie ‘niet meppen, wel appen’ om de komende drie maanden zoveel mogelijk insecten in kaart te brengen, in plaats van ze dood te slaan.

door
Belga
Leestijd 2 min.

«De afgelopen 50 jaar verloren we in Vlaanderen de helft van onze insecten. En we verliezen nog altijd 1% per jaar», zegt Wim Veraghtert, van Natuurpunt Studie. En dat terwijl insecten zorgen voor een gezonde bodem, de planten bestuiven, voedsel zijn voor andere dieren en afval opruimen. De grootste oorzaken van de achteruitgang zijn het verdwijnen van natuur, vervuiling, pesticiden en klimaatverandering.

App ObsIdentify

Natuurpunt wil daarom met een nieuwe campagne de aandacht vestigen op het nut van de kleine diertjes. De organisatie vraagt iedereen om tussen 1 juni en 31 augustus zoveel mogelijk insecten digitaal te ’vangen’ met de app ObsIdentify. «Dat kan overal: in de tuin, in het bos of in de stad. Elk insect telt», luidt het. Via de challenge in ObsIdentify gaat Natuurpunt dan de toestand van insecten in kaart brengen. Zo kan de organisatie bijvoorbeeld zien hoeveel insectensoorten er digitaal gevangen zijn deze zomer, welke gemeente de meeste en minste insecten telt en welke insecten er op voor- en achteruitgaan.

Insectvriendelijke omgeving

Natuurpunt moedigt ook gemeentes en bedrijven aan om hun omgeving insectenvriendelijker te maken. Dat kan door bijvoorbeeld inheemse bloemen te zaaien en geen pesticiden te gebruiken.

Elke twee weken zet Natuurpunt een andere soort in de kijker. Bijen en hommels bijten de spits af. Na de veertiendaagse van wilde bijen en wespen is het aan libellen en juffers, vliegen en muggen, vlinders en motten, kevers en wantsen en als laatste sprinkhanen en krekels. Aan het einde van de zomer volgt dan een rapport met daarin alle wetenswaardige resultaten.

Meer info op: www.insectenzomer.be