Wat is IPTV en wat zijn de voordelen?

Televisiekijken is de norm tegenwoordig, dat is in de laatste jaren in feite nog niet veranderd. Wat wel veranderd is, is de verscheidenheid aan methodes om televisie te kijken. Terwijl we vroeger nog beperkt waren tot het gewone televisietoestel met een kabelverbinding, bestaan er tegenwoordig talloze manieren om sneller, beter en goedkoper je favoriete programma's en films te zien.

IPTV is een van die mogelijkheden en verdient wat extra uitleg en aandacht. Wat is het precies en wat zijn de voordelen en valkuilen? Hieronder lees je meer.

door
Online redactie
Leestijd 3 min.

Wat is IPTV?

IPTV is een afkorting van Internet Protocol Televisie, een methode om televisie te kijken die gebruik maakt van het internet. Dat is meteen het belangrijkste verschil met een gewone, traditionele kabelverbinding, die gebruik maakt van satellieten.

IPTV is met andere woorden gebaseerd op een installatie die de meeste mensen tegenwoordig al in huis hebben: een internetverbinding met router. Deze methode brengt heel wat interessante voordelen met zich mee, zoals je hieronder ziet.

De belangrijkste voordelen van IPTV

1. De beste kwaliteit en snelheid

Als je televisiekijkt, wil je kunnen genieten van kwaliteitsvolle beelden en een snelle load time van je favoriete film. Met IPTV kan dat. Het grootste voordeel van deze methode is dat de beeldkwaliteit een stuk beter is dan bij gewone televisie, namelijk 4K.

Daarbij is de verbinding met IPTV een stuk stabieler en sneller dan gewone televisie, waardoor je minder technische problemen ondervindt en de filmervaring helemaal compleet is.

2. Een ruim aanbod aan zenders

Nog een reden om voortaan televisie te kijken met IPTV? Je kiest uit een veel breder aanbod aan zenders en dus ook programma's en films. Bepaalde abonnementen bieden tot wel 3.000 zenders, waardoor er dus haast letterlijk geen grenzen zijn aan je mogelijkheden.

Om te vergelijken: bij een standaard televisieabonnement in België of Nederland is je keuze meestal beperkt tot minder dan 100 zenders. Als je echt altijd de film, serie of het programma wilt kunnen zien waar je zin in hebt, is een IPTV-verbinding dus onmisbaar.

3. Gemakkelijk te installeren

Vaak lijken technologische vernieuwingen interessant, ook vanuit financieel standpunt, maar komen er dan toch heel wat extra kosten en werk bij kijken. Bij IPTV is dat niet het geval. De installatie van IPTV is immers zo gemakkelijk dat er zelfs geen technicus voor nodig is.

Dit betekent dat je het eenvoudig zelf doet, maar ook dat je heel wat geld bespaart. Een win-winsituatie, die televisiekijken met IPTV nog interessanter maakt. Natuurlijk is het altijd beter als je een beetje technische achtergrondkennis hebt, zodat je ook eventuele problemen eigenhandig oplost.

4. Interactieve en extra functies

Bij IPTV zijn er ten slotte vaak heel wat interactieve en vernieuwende functies mogelijk. Denk maar aan:

  • applicaties downloaden
  • privéberichten krijgen voor onderhoud
  • films en series pauzeren
  • televisiekijken op meerdere schermen

Hoewel dergelijke zaken niet altijd nodig zijn, kan je er wel voor kiezen. Die vrijheid heeft al veel mensen overgehaald om over te schakelen naar IPTV.

Het belang van een goede IPTV ontvanger

IPTV is duidelijk een innovatieve manier van televisie kijken die heel wat voordelen met zich meebrengt. Als je daar ten volle van wilt genieten, moet je natuurlijk wel een goede IPTV ontvanger in huis halen. IPTV ontvangers zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, afmetingen en types, dus informeer je eerst goed over de mogelijkheden voor je een keuze maakt.

Het voordeel is dat je bij een speciaalzaak als Satdeal.nl niet alleen verschillende opties vindt, maar ook gedegen advies krijgt over IPTV ontvangers. Zo krijg je waarde voor je geld en wordt televisiekijken voortaan nog leuker en gemakkelijker.