127 Kringwinkels zetten deuren open op zaterdag

door
Hans
Leestijd 2 min.

Voor het 14de jaar op rij kan je nu zaterdag tijdens de Dag van De Kringwinkel terecht bij een Kringwinkel in je buurt voor originele workshops, leuke acties, en vooral: spullen met een verhaal. ‘Kringen' zit nog steeds in de lift: al 20 jaar lang kunnen De Kringwinkels groeicijfers voorleggen, wat goed nieuws is voor het milieu en voor sociale tewerkstelling.

Meer dan 5 miljoen Kringwinkelfans

Of ze het nu doen om unieke stukken op de kop te tikken, voor het gezellige snuisteren of voor de voordelige prijzen, steeds meer mensen vinden de weg naar De Kringwinkel. Ook de verkoop van tweedehandsspullen, en dus het lokale hergebruik, blijft stijgen. In 2014 liepen zo'n 5 miljoen bezoekers met een gekocht item De Kringwinkel buiten, 9 % meer in vergelijking met het jaar voordien. Voor dit jaar wordt een minstens even grote bezoekerstoename verwacht.

Meer dan 5.000 kansen gecreëerd

“De afgelopen 5 jaar kwamen er 17 nieuwe Kringwinkels bij, en in 2014 steeg onze winkelomzet met 6,5% naar 45,5 miljoen euro” klinkt het bij Marleen Vos van KOMOSIE, de vzw die de Kringwinkels overkoepelt. “Dat is vooral goed nieuws voor de sociale tewerkstelling, want wat klanten in een Kringwinkel uitgeven gaat voor het overgrote deel naar het creëren van jobs voor mensen met weinig kansen op de arbeidsmarkt.”

In De Kringwinkel zijn momenteel ruim 5000 mensen aan de slag, waarvan er meer dan 4 op 5 tot kansengroepen behoren. Het gaat dan om mensen die op de gewone arbeidsmarkt moeilijk aan de slag geraken, maar in De Kringwinkel een stabiele werkomgeving vinden en een goede basis om werkervaring op te doen. Zo kunnen ze nadien doorstromen naar een job op de gewone arbeidsmarkt.

Ook het milieu heeft baat bij het succes van De Kringwinkels. Marleen Vos: “We merken dat consumenten hier steeds bewuster van worden en expliciet kiezen voor kopen in De Kringwinkel. Ze willen spullen een tweede leven geven en zo een steentje bijdragen tot het verkleinen van de afvalberg. Dat kunnen we alleen maar toejuichen, want lokaal hergebruik is goed voor het milieu.”