3D-vaccin moet in de toekomst kanker kunnen genezen

door
Hans
Leestijd 2 min.

Onderzoekers van de universiteit van Harvard en het Wyss Instituut werken aan een 3D-vaccin dat in de toekomst kanker en andere ziektes zou moeten genezen. Eerst wordt een spuit gevuld met een zoutoplossing die kleine staafjes silica, een wit kristallen poeder dat vrijwel onoplosbaar is in water, bevat. Volgens de wetenschappers moet het 3D-vaccin op termijn ziektes als ebola en kanker kunnen bestrijden.

David Mooney, hoogleraar bio-ingenieur aan de universiteit van Harvard, legt het onderzoek uit. "Men kan deze stof injecteren via een naald omdat ze zo klein is. Eens die in het lichaam aanwezig is, in een fluïdum - of zoutoplossing - kan deze worden opgelost in het omliggende weefsel, zodat de deeltjes vervolgens op elkaar storten en een driedimensionale structuur vormen." Ingewikkeld, maar volgens Mooney is dit geen waanzin. "Het menselijke immuunsysteem is het meest efficiënte wapen op de planeet om ziektes te bestrijden. Deze staafjes zullen helpen om het te activeren en om te reageren op bedreigingen."

Aileen Li werkt ook mee aan het project. "Deze driedimensionale structuur is eigenlijk een geïmproviseerd laboratorium, dat pas vorm krijgt in het lichaam. Kleine molecules van geneesmiddelen, die bevestigd werden aan de staafje, komen vrij in de nanoporiën. Die dienen als valstrik en lokken immuuncellen."

Onderzoekster Li vergelijkt het met het lokken van een muis met een stukje kaas. "We maken gebruik van deze nanoporiën om miljoenen en miljoenen immuuncellen naar deze lokale 3D-structuur te lokken", zegt ze.

"Op dit punt verandert het kleine laboratorium in een fabriek, en brengt het de dendrietachtige cellen cellen in actie. Die werken als bewakers van het lichaam en brengen bedreigingen in kaart" weten de wetenschappers te vertellen. "Die cellen worden geherprogrammeerd en voorzien van eiwitten om immuunreacties in het lichaam op te wekken. Zo begint het lichaam zelf ziektes en infecties te bestrijden."

In studies op dieren is het onderzoek zeer effectief gebleken. Wetenschappers hebben goede hoop dat dit een krachtig instrument wordt in de komende jaren.