4 onmisbare tips voor het beveiligen van je woning
Desalniettemin is het aan te raden om alsnog te investeren in dergelijke nieuwe snufjes en ontwikkelingen om je woning beter te beveiligen en het landelijke inbraakcijfer laag te houden. Wat dacht je bijvoorbeeld van het aanschaffen van een slimme beveiligingscamera of een slimme videobel? In dit artikel geven we je een paar tips voor de beveiliging van je huis.
1. Installeer gecertificeerde sloten op deuren en ramen
Als er iets is waar inbrekers op letten dan is het op hoe snel ze naar binnen kunnen. Daarom is het belangrijk om te investeren in écht goede sloten op ramen en deuren, zodat ze die niet gemakkelijk open kunnen wrikken. Een geliefde plek voor inbrekers om binnen te komen, is de tuindeur of balkondeur. Vergeet deze deuren dus niet om gecertificeerde sloten op te laten installeren. Met gecertificeerde sloten bedoelen we sloten die over het SKG-keurmerk beschikken.
Dergelijke producten zijn namelijk goed getest op veiligheid, duurzaamheid en stevigheid. Ook beschikken ze over een inbraakvertragende functie waardoor het lastiger is om via daar naar binnen te komen. Let verder ook op passend veiligheidsdeurbeslag zodat het ze echt moeilijk wordt gemaakt. Natuurlijk moet je er ook op letten dat je altijd alle deuren en ramen dicht doet én op slot doet wanneer je uit huis vertrekt; zelfs als het maar voor een paar minuutjes is.
2. Koop een slimme beveiligingscamera voor veiligheid
Daarnaast is het aan te raden om een beveiligingscamera aan te schaffen. Dat moet je eigenlijk alleen al doen als afschrikmiddel. Mensen met de verkeerde bedoelingen willen immers niet dat je ze in de gaten kunt houden. Zien ze een camera hangen dan is de kans groter dat ze niet zullen inbreken. Maar: er zijn genoeg mensen die zich niet laten tegenhouden door een beveiligingscamera. In dat geval is het handig om er eentje te hebben dat direct een signaal doorstuurt wanneer er beweging wordt gedetecteerd.
Zo'n slimme camera (in combinatie met een draadloos alarmsysteem) werkt via het internet en stuurt een melding naar jou of naar de alarmkamer wanneer je zelf niet thuis bent en er iemand in of bij je woning wordt gesignaleerd. Vervolgens check je zelf via een app wie het is en of de alarmdiensten in moeten worden geschakeld. Zo krijgt de inbreker weinig kans om alsnog in te breken of om veel tijd te hebben om spullen te stelen. Ideaal!
3. Slimme deurbel met videocamera voor extra beveiliging
Zelfs wanneer je wel thuis bent, kunnen mensen van alles verzinnen om in je woning te komen. Er zijn bijvoorbeeld genoeg brutale mensen die gewoon aanbellen met een smoes om je vervolgens te overvallen. Met een slimme deurbel met videocamera kan dat verleden tijd zijn. Wanneer je niemand verwacht, kun je de deurbel namelijk gewoon beantwoorden zonder de deur open te hoeven doen. In zo'n deurbel zit een camera en een microfoon via waar je kunt zien wie er staat en via waar je kunt praten met diegene.
Houd er rekening mee dat dergelijke mensen altijd een smoes hebben om binnen te komen. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze een pakketje voor je hebben of dat ze iets in huis komen controleren. Wannneer je niemand of geen pakketje verwacht, hoef je de deur echt niet open te doen. Vertel de 'bezorger' om het pakket voor de deur neer te leggen zodat je dat op een later moment kunt pakken (als er daadwerkelijk een pakket is).
4. Wek de indruk dat je thuis bent met smart home apparaten
Tot slot is het handig om altijd de indruk te wekken dat je thuis bent. Met een deurbel met camera kun je de bel zelfs op afstand beantwoorden; zolang je maar over een smartphone met internetverbinding beschikt. Op die manier weet degene die voor de deur staat nooit zeker of je wel of niet thuis bent. Daarnaast kun je op een andere manier de indruk wekken dat er iemand in huis is, namelijk met behulp van andere smart home apparatuur.
Investeer bijvoorbeeld in gordijnen die je op afstand kunt besturen en dus vanaf je vakantieadres open en dicht kunt doen. Wat ook prettig is, is om af en toe een beetje geluid in huis te hebben. Dat kan met een smart home tv of een op afstand bestuurbare speaker waar je af en toe wat geluid laat afspelen. Ook kun je met slimme verlichting een handig lichtplan opstellen. Ben je voor een langere periode op vakantie of weg en beschik je nog niet over dergelijke snufjes? Vraag dan of er iemand in de buurt is die af en toe de post weg kan leggen, de gordijnen open en dicht kan doen en de lampen aan en uit kan zetten.