5 fouten die iedereen maakt met water
1. Warm water om te koken
Wachten tot er warm water uit de kraan komt zodat je pot sneller zou koken: het lijkt effectief en we maken ons er allemaal schuldig aan. Maar wist je dat dat eigenlijk helemaal niet gezond is? Wanneer water opgewarmd is door de boiler, verliest het namelijk heel wat zuurstof. Daardoor ontstaat er ruimte voor giftige bestanddelen, bacteriën en metalen. Je mag het dan ook niet meer als drinkwater beschouwen. Volgende keer dus gewoon koud water gebruiken!
2. Drinken van een fles die te lang open is
Op het werk en in de auto is het heel handig om een klein flesje water bij de hand te houden. En niemand die wakker ligt over hoelang dat al open is. Zolang het niet stinkt, is er niets aan de hand, toch? Fout. Zo'n flesje mag je eigenlijk niet meer dan 24 à 48 uur gebruiken. Daarna zijn er te veel bacteriën aanwezig en zou je er ziek van kunnen worden. Is je flesje niet leeg, gebruik het dan bijvoorbeeld om de planten water te geven.
3. De waterkan niet schoonmaken
Je glazen was je elke dag, dus waarom doe je niet hetzelfde met je waterkan? Regelmatig schoonmaken met zeep is noodzakelijk om bacteriën tegen te gaan. Laat je de kan te lang op het aanrecht staan, dan zal er zich bovendien heel wat stof in ophopen. En nee, dat zie je niet per se, maar het is er wel.
4. Kraantjeswater drinken na je vakantie
Na een lange autorit of reis is de verleiding groot om je hoofd onder de kraan te steken en stevig door te drinken. Maar als je lang bent weggeweest, doe je dat beter niet. Het water heeft immers al die tijd stilgestaan in de leidingen en bacteriën en ander vuil kregen zo de kans om zich te ontwikkelen. Laat het water dus eerst een tiental seconden lopen vooraleer je je dorst lest.
5. Een plastic waterkoker
Toegegeven, ze zijn heel wat goedkoper dan de inox variant. Maar toch is het de moeite waard om te investeren in een duurder exemplaar - je doet immers lang met een en dezelfde waterkoker. Tijdens het kookproces kan het namelijk gebeuren dat er plastic deeltjes in het water terechtkomen. En die schadelijke stoffen geven echt geen meerwaarde aan je thee, geloof ons.