7 tips om minder afval te produceren

Vanaf 2021 is het in Europa verboden om nog wegwerpplastic te gebruiken. Plastic zakjes vervang je dus best door een stoffen exemplaar en waterflessen door een herbruikbare drinkbus. Wij geven je graag nog zeven andere simpele tips om minder afval te produceren.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 3 min.

1. Koffiebeker

Je dag beginnen zonder koffie is moeilijk. Maar al te vaak stop je 's ochtends nog even bij de plaatselijke bar voor een onontbeerlijke dosis cafeïne. Elke keer opnieuw krijg je een plastic of kartonnen beker die je vervolgens in de vuilnisbak mikt. Terwijl je net zo goed je eigen, herbruikbare exemplaar kan meenemen - op veel plaatsen krijg je zo ook nog eens korting. Win-win!

2. Zeep

Je denkt er misschien niet meteen bij na, maar die douchegel en vloeibare handzeep zijn noch zuinig, noch milieuvriendelijk. Zeep is niet voor niets al eeuwenoud. Het kost weinig moeite, maar als je kiest voor een exemplaar zonder (veel) verpakking is dat een makkelijke manier om je afval te verminderen. Je zal verbaasd staan van hoelang je met zo'n blokje doet.

3. Herstel je kleding

... en je schoenen. Vaak gooien we dingen weg omdat er een knoopje mist, omdat er een scheurtje in zit of omdat de zool wat lost. Door die stuks te (laten) herstellen, geniet je veel langer van je aankopen. Bovendien is het dikwijls nog goedkoper ook. Als het toch onherstelbaar blijkt, kan je je kleding doneren. Geen excuses dus om die broek in de vuilnisbak te gooien.

4. RVS rietjes

Ben jij zo iemand die alles liever door een rietje drinkt? Zit je in zak en as omdat die vanaf 2021 verboden zijn? Niet getreurd, er zijn alternatieven. Metalen rietjes zien er niet alleen leuk uit, je kan ze ook oneindig lang gebruiken. Was ze af met de hand of zet ze in de vaatwasser en ze zien er weer uit als nieuw.

5. Menstruatiecup

Tipje voor de vrouwen onder ons. Het is al meermaals aangetoond dat tampons en maandverband stoffen bevatten die schadelijk zijn voor die toch wel zeer intieme zone. Je kan ervoor kiezen om biologische exemplaren te gebruiken, maar een menstruatiecup is wellicht nog beter. Gedaan met die bergen afval tijdens je maandstonden. Gedaan met chemicaliën in je lichaam proppen. Als je er goed voor zorgt, gaat een menstruatiecup maar liefst tien jaar mee.

6. Eetplanning

Elke dag heen en weer naar de supermarkt is niet alleen tijdrovend, het vergroot je afvalberg ook vaak. Je koopt telkens kleine verpakkingen omdat je bang bent dat het anders niet tijdig op geraakt. Wat nu als je elk weekend een eetplanning maakt voor de rest van de week? Dan koop je al het nodige in een keer en ben je zeker dat je niets te veel of te weinig in huis haalt. Probeer waar mogelijk ook te letten op de verpakking: losse groenten en fruit kan je bijvoorbeeld in een stoffen zakje doen.

7. Reclame en administratie

Die stapel enveloppen in je brievenbus is niet alleen zonde van het papier, het is ook nog eens vervelend. Geen zin om reclame te krijgen? Plak dan een NEE-NEE sticker. Die folders kan je net zo goed online lezen. Dat geldt ook voor het merendeel van je administratie. Facturen, bankuittreksels, informatieberichten... Laat gewoon even weten dat je die dingen liever in je mailbox ontvangt.