Aan deze 7 symptomen kan je herkennen dat je gestresseerd bent

Iedereen ervaart wel eens wat stress, maar zeker in deze rare periode is het niet ongewoon. Wanneer je je zorgen maakt over de gezondheid van je dierbaren, je deadlines hebt voor school of werk, je tegelijkertijd goed voor jezelf en je gezin moet zorgen en ook nog ergens een moment moet vinden om het huishouden te doen, schiet je stresslevel keihard omhoog. Dit zijn de symptomen:
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 3 min.

Je hebt plots een woede-uitbarsting

Woede is vaak een gevolg van hevigee stress of angsten. Je maakt je druk om een deadline of om je relatie, omdat je het gevoel hebt dat je de touwtjes niet meer in handen hebt. En wanneer je de controle kwijt bent, reageer je het vaak af door uit 'je krammen te schieten'.

Je eetgewoontes zijn all over the place

Te veel eten, te weinig eten of helemaal niet eten zijn duidelijke symptomen dat je stress hebt. Wanneer je geen goede dingen in je lichaam stopt, komt er ook weinig goeds uit. Wanneer je de tijd neemt om na te denken over wat voor voedsel je gaat eten, krijg je een klein stukje controle terug: dit geeft je iets meer rust.

Je bent kapot, maar valt niet in slaap

Dit is een heel herkenbare situatie voor de meesten van ons: je ligt vroeg in je bed met de gedachte dat je een heerlijke negen uur slaap kunt pakken, maar voor je het weet is het half twee 's nachts en zit je halverwege een nieuwe serie op Netflix. Het klinkt vreemd, maar wanneer je echt uitgeput bent, kan het juist moeilijk worden om goed te slapen.

Als je niet genoeg slaap krijgt, verhoog je de stress in je lichaam en gaat je lichaam werken op adrenaline; dit zorgt ervoor dat je slecht in slaap kunt vallen. Probeer eens een boek te lezen voordat je gaat slapen en je telefoon uit te zetten. Je zult merken dat dit al een verschil maakt.

Je geheugen laat je in de steek

Wanneer je gestrest bent, heb je vaak ook het gevoel dat je hoofd overloopt en je gek wordt. Stress zorgt voor een storing in het gedeelte van je hersenen dat belangrijke informatie en herinneringen opslaat, maar zorgt er dus ook voor dat je deze herinneringen niet gemakkelijk terug kunt halen.

Op de meest simpele vragen als ‘wat is je adres?' kun je geen antwoord geven en ben je even totaal blanco. Best eng dat je zulke dingen niet kunt herinneren, maar als je even rustig ademhaalt en je gedachten ergens anders op focust, komt het antwoord later gewoon in je op.

Je immuunsysteem staat op instorten

Mensen die onder veel stress staan, grijpen vaak naar ongezonde manieren om zichzelf beter te voelen. Denk hierbij aan junkfood eten, roken, drinken en toch nog even die extra Netflix-aflevering kijken in plaats van slapen: allemaal factoren die ervoor zorgen dat je uiteindelijk vatbaarder bent voor bacteriën of ziektes op langere termijn.

En dat willen we in deze periode natuurlijk juist voorkomen. Daarnaast kan het stresshormoon ervoor zorgen dat de lymfocyten worden onderdrukt, terwijl deze superbelangrijk zijn wanneer je lichaam zich moet verzetten tegen infecties. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat je elke dag een pauze hebt en dat je aangeeft aan de mensen om je heen dat het allemaal te veel is.

Je hebt bijna geen zin meer in seks

Seks is eigenlijk een heel goede manier om je stress los te laten, maar wanneer je te gestresseerd bent, heb je juist geen of minder zin in seks. Bij de meesten gaat dit dus niet goed samen. Wanneer je je stress vermindert, heeft dit dus ook een positief effect op je seksleven en daarmee vaak ook op je relatie.

Je gebruikt drank als manier om te ontspannen

Stress en misbruik van bepaalde middelen gaan vaak samen. Door te drinken voel je stukken beter en zorgt dit er tegelijkertijd ook voor dat je de nare dingen in je leven minder voelt. Wanneer je het gevoel krijgt dat je drank of drugs gebruikt om je stress te verlagen, probeer dan andere gezonde manieren te vinden die dit ook voor je kunnen doen: sporten, lunchen met vriendinnen of lekker in bad liggen met een boek.