Aantal hiv-diagnoses daalt met een tiende
Hiv treft in België hoofdzakelijk twee groepen: mannen die seks hebben met mannen (MSM) en mannen en vrouwen die het virus opliepen via heteroseksueel contact en die vooral afkomstig zijn van Sub-Saharaans Afrika. Voor allebei de risicogroepen liep het aantal nieuwe besmettingen vorig jaar terug.
Grote verschillen met 2012
In totaal noteerde het WIV 918 nieuwe hiv-infecties, 9,8% minder als in 2015 en zelfs een kwart lager in vergelijking met 2012. Na de lichte stijging in 2015 van het aantal hiv-diagnoses bij MSM daalde het cijfer opnieuw in 2016. Het aantal nieuwe infecties nam af met 8% ten opzichte van 2015. De daling van de hiv-diagnoses bij heteroseksuelen afkomstig uit Sub-Saharaans Afrika, heeft zich voor het vierde opeenvolgende jaar voortgezet. Het verschil met 2015 is 5% en met 2012 zelfs 41%. "De voortzetting van de dalende trend is een bemoedigend teken", klinkt het. "Toch blijft waakzaamheid geboden, omdat het aantal nieuwe hiv-diagnoses in België hoog blijft."
"Jarenlange inzet bewijst zijn nut"
Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, ziet in de daling het resultaat van een gecombineerde aanpak, met onder meer sensibilisering, preventie, snelle testing en behandeling. "De jarenlange inzet in de preventie van hiv en de zorg voor mensen met het virus werpen hun vruchten af", stelt de organisatie. "Een verderzetting daarvan is dus noodzakelijk."
De dalende trend stemt ook het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) tevreden. "Maar de aandacht mag niet verslappen. Elke nieuwe hiv-diagnose is er een te veel. Inzetten op preventie en professionele zorg blijven van levensbelang", zegt hiv-experte Marie Laga. Het ITG kijkt ook uit naar de resultaten van het onderzoek bij homomannen met een preventieve pil, PrEP, die hopelijk nieuwe besmettingen kan voorkomen.