Abortus mag van de Belg uit strafwet

Zeven op de tien Belgen weten niet dat abortus een misdrijf is volgens het strafrecht. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centre d'Action Laïque, een koepel van vrijzinnige verenigingen in Franstalig België. Maar een grote meerderheid van de landgenoten wil daar een einde aan maken.
door
Belga
Leestijd 2 min.

Het opzettelijk onderbreken van een zwangerschap is nog maar sinds 1990 gedeeltelijk gedepenaliseerd, waarbij de in de wet voorziene sancties niet toegepast worden als een reeks voorwaarden nageleefd is. Voor drie kwart van de Belgen mag het volledig geschrapt worden uit het strafwetboek, aldus het Centre d'action laïque.

Abortus wordt niet bestraft als die plaatsvindt op minder dan twaalf weken na de bevruchting, er een verplichte wachttijd van zes dagen tussen een eerste consultatie en de abortus nageleefd is, de vrouw goed geïnformeerd werd over de adoptiemogelijkheden en over de medische risico's van de abortus, en dat een arts getuige is van de noodsituatie van de vrouw. Als een van die voorwaarden niet is nageleefd, dan wordt abortus strafbaar.

Toegang niet weigeren

Meer dan drie kwart van de Belgen vindt dat de finale beslissing om over te gaan tot een abortus bij de zwangere vrouw moet liggen, wat ook de mening van haar entourage is. Bijna zes op de tien bevraagden vindt dat een veilige en wettelijke toegang tot abortus niet geweigerd mag worden aan vrouwen.

De peiling werd eind vorig jaar uitgevoerd bij zowat duizend mensen. De ondervraagden waren voornamelijk katholieken (60,5%), gevolgd door niet-gelovigen (20,1%) en andere religies (9,1%).