Abrikozenpitten zijn giftig

Het eten van abrikozenpitten is giftig en kan zelfs dodelijke gevolgen hebben. De Europese Commissie roept op tot waakzaamheid.
door
Tom Kostermans
Leestijd 1 min.

Nochtans werden de pitten steeds als gezond beschouwd en zelfs aangeraden bij kankerpatiënten. “Pure kwakzalverij”, zegt de FOD Volksgezondheid aan Het Nieuwsblad. “Deze producten kunnen de gezondheid ernstig schaden. In abrikozenpitten zit amygdaline. Deze natuurlijke stof, die tijdens het eten in het giftige blauwzuur of cyanide wordt omgezet, veroorzaakt onder meer hoofdpijn en duizeligheid en kan in extreme gevallen zelf dodelijk zijn.”

De afgelopen jaren staken negatieve signalen over abrikozenpitten de kop op. Daarom roept de Europese Commissie de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid op om mensen te wijzen op de gevaren ervan. Zelfs het eten van slechts één pit kan schadelijk zijn.

Foto Wikipedia