Acht manieren om het snurken te stoppen

Gesnurk is storend voor wie naast je slaapt. Soms helpt een andere slaaphouding, maar het snurken kan ook wijzen op een ernstiger probleem. Test-Aankoop geeft ons enkele tips om het constante boomzagen te verhelpen.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Of het nu onschuldig is of op een ernstiger probleem wijst, snurken moet je serieus nemen. Die slechte luchtcirculatie in de luchtwegen tijdens de slaap is geen ziekte op zich, maar wel een teken dat de slaap niet zo herstellend is als tijdens een stille nacht.

Test-Aankoop nodigt ons in het laatste nummer van zijn magazine Test Gezond uit om aandacht te hebben voor het snurken. De consumentenorganisatie somt acht manieren op om nader te bekijken, indien nodig met medische begeleiding.

1. Op je zij slapen

Zo makkelijk kan het soms zijn. Een andere slaaphouding kan het snurken doen stoppen. Op de rug slapen zorgt ervoor dat de verslapte tong naar de achterzijde van de mondholte zakt en dus de luchtwegen wat verstopt, met gesnurk tot gevolg.

2. De keel- en tongspieren verstevigen

De tong versterken zorgt ervoor dat die tijdens de slaap minder verslapt. Een logopedist gespecialiseerd in de gezichtsspieren zal je enkele oefeningen aanleren die je plichtsgetrouw moet herhalen.

3. Andere gewoonten aannemen

Alcohol, tabak, antidepressiva en slaapmiddelen kunnen het snurken in de hand werken. Vermijd ook te zware maaltijden 's avonds.

4. Vermageren

Dit is niet zelden de eerste maatregel bij regelmatig of aanhoudend snurken. Het teveel aan vet hoopt zich ook op rond de keel en zorgt mee voor de vernauwing ervan.

5. Je onderkaak tegenhouden

Een bekwame tandarts kan je aan een prothese op maat helpen om je onderkaak meer naar voren te houden, waardoor die minder verslapt.

6. Een nko-arts raadplegen

Een probleem met de luchtwegen kan de oorzaak zijn van het snurken. Een scheefstand van het neustussenschot, verstopte neusgaten, vergrote neusamandelen, poliepen... Een goede diagnose zal duidelijkheid brengen. Een nko-arts zal je ad hoc behandelen, je medicatie voorschrijven of een operatie aanbevelen.

7. Het risico op apneu uitsluiten

Intens en regelmatig snurken in combinatie met moeilijk wakker worden kan te wijten zijn aan slaapapneu. In een gespecialiseerd centrum voor slaapstoornissen zal een longspecialist je een slaaptest laten afnemen: een nacht in het ziekenhuis waarbij verschillende onderzoeken (van de ademhaling, de bloedsomloop...) het mogelijk zullen maken om de oorzaak van het snurken te achterhalen.

8. Een masker dragen

De ultieme oplossing in geval van slaapapneu. De behandeling is lastig – een masker dragen dat permanent lucht in de neusgaten blaast om de luchtwegen vrij te maken – maar doeltreffend. De nadelen: de indrukwekkende apparatuur, en… het geluid!