Acht tips voor een veilig internetgebruik bij kinderen
1 Foto's op Facebook
Kinderen en vooral jongeren delen graag selfies op Facebook, zonder altijd goed te beseffen dat hun kiekjes voor eeuwig op het net blijven staan. Leg hen uit dat ze hun beveiligingsinstellingen moeten aanpassen, zodat niet iedereen hun foto's te zien krijgt. Zeg hen ook dat ze de toestemming van hun vrienden moeten vragen vooraleer ze een groepsfoto posten.
2 Wachtwoorden
Wachtwoorden vormen de basisbescherming online. Het is goed om het wachtwoord van je kinderen te kennen wanneer ze nog jong zijn. Kies samen sterke wachtwoorden. Leer je kinderen om die nooit met anderen te delen. Laat grotere kinderen zelf surfen, maar blijf bij hen. Vraag hen de toestemming om de functies voor ouderlijk toezicht te gebruiken.
3 Games online kopen
Heel wat games en apps bieden betalende extra diensten aan, bijvoorbeeld om naar een volgend level te gaan. In elke appstore is het mogelijk om in-app-aankopen te beperken. Daarvoor ga je gewoon naar de instellingen en activeer je Een wachtwoord of verificatie vereisen voor aankopen' (Android) of schakel je Kopen vanuit apps' (iPad) uit.
4 Leeftijdsgebonden games
Hoe weet je nu of een videogame geschikt is voor de leeftijd van je kind? Het PEGI-label (Pan-European Game Information) kan je helpen. Het garandeert je dat het spel aan de leeftijd van je kinderen is aangepast. Appstores geven ook informatie over de aanbevolen minimumleeftijd. In de instellingen kan je ook het ouderlijk toezicht activeren.
5 Facebook onderde 13 jaar?
Theoretisch kan je pas vanaf 13 jaar een Facebookaccount aanmaken. Maar kinderen kunnen liegen over hun leeftijd. De jongste kinderen kunnen de gevaren niet inschatten. Probeer hen enthousiast te maken voor bijvoorbeeld Habouki, een beveiligde sociaalnetwerksite voor kinderen vanaf 5 jaar.
6 Ongewenste reclame
Leer je kinderen het onderscheid te maken tussen reclame en andere content. Leg hen uit dat er ook kwaadwillige reclame (malware) bestaat en dat ze niet zomaar op alles mogen klikken zonder erbij na te denken. Om het aantal advertenties te beperken, kan je een adblocker installeren (Ublock Origin, Ghostery of Adblock Plus).
7 Onbekenden vermijden
Op de voornaamste sociaalnetwerksites kan je instellen dat onbekenden geen vriendschapsverzoeken kunnen sturen. Maar dat volstaat niet. Sommige onlinegames maken het bijvoorbeeld mogelijk om met vreemden in contact te komen. Praat erover en maak je kinderen duidelijk dat niemand te vertrouwen is en dat ze vooral hun gegevens niet mogen delen.
8 Ongewenste websites
Door te googelen kunnen je kinderen op ongewenste websites terechtkomen. Je kan het internetgebruik beperken tot bepaalde platformen zoals kleurplaten.nl. Wanneer je kinderen groter zijn, kan je de filter SafeSearch in de instellingen van je zoekmachine activeren. Ouderlijk toezicht en bepaalde toepassingen kunnen de toegang tot sommige websites beperken. Maar geen enkele filter is volledig betrouwbaar. Daarom is het belangrijk om kinderen te informeren over de minder leuke aspecten van het internet.
Ga naar cybersimpel.be voor meer tips.