Activisten vragen actie tegen valse Facebook-accounts

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een aantal activisten heeft vandaag in de aanloop naar de hoorzitting van Facebook-baas Mark Zuckerberg in het Europees Parlement actiegevoerd tegen de aanhoudende aanwezigheid van valse accounts die desinformatie verspreiden op de sociale netwerksite. Militanten van het online campagnenetwerk Avaaz doken vanmiddag op het Schumanplein op met een twintigtal bordkartonnen figuren van Zuckerberg, die een t-shirt met het opschrift "Fix Fakebook" draagt. De activisten klagen aan dat het op de sociale netwerksite nog steeds wemelt van de valse accounts die desinformatie verspreiden.

Avaaz wil ook dat Facebook het publiek verwittigt wanneer één van de gebruikers fake news of desinformatie opmerkt. Het netwerk pleit er ook voor dat Facebook geld ter beschikking stelt van fact checkers over de hele wereld en dat de sociale netwerksite een externe audit ondergaat die de omvang en ernst van de desinformatie in kaart moet kunnen brengen.

Zuckerberg wordt omstreeks 18.00 uur in het Europees Parlement verwacht. Na een bilateraal gesprek met voorzitter Antonio Tajani zal hij deelnemen aan een vergadering met de politieke fractieleiders en enkele gespecialiseerde Europarlementsleden. Onder druk van verscheidene fracties stemde de ceo van Facebook in met een livestreaming van de vergadering.

Facebook verzeilde in maart in het oog van de storm toen de sociale netwerksite moest toegeven dat de persoonsgegevens van 87 miljoen gebruikers zonder hun medeweten waren gedeeld met Cambridge Analytica, een databedrijf dat betrokken was bij de verkiezingscampagne van Donald Trump. Ook de gegevens van 2,7 miljoen gebruikers in de Europese Unie belandden bij Cambridge Analytica.

Van Zuckerberg wordt verwacht dat hij net als in het Amerikaanse parlement zijn verontschuldigingen zal aanbieden. "Of het nu gaat om fake news, buitenlandse inmenging in verkiezingen of ontwikkelaars die misbruik maken van de gegevens van mensen: we hebben de draagwijdte van onze verantwoordelijkheden te eng ingeschat. Dat was fout, en ik verontschuldig me", zo blijkt uit voorbereide opmerkingen van de Facebook-baas die al lekten naar de pers.

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer hoopt alvast dat de Europarlementsleden Zuckerberg het vuur aan de schenen zullen leggen. "Het niveau van de parlementsleden tijdens de hearing van Zuckerberg in het Amerikaanse Congres was beschamend laag. Ik verwacht dat het Europees Parlement Zuckerberg zal doen zweten. Het vertrouwen in Facebook is geschonden door het Cambridge Analytica-schandaal. De Facebookgebruiker in Europa verdient een uitleg van de Facebooktopman. Er moeten garanties komen dat zoiets niet meer kan gebeuren."

bron: Belga