AfD stevent nu al af op interne breuk
Bij de voorbije stembusgang haalde Alternative für Deutschland (AfD) ruim 12% van de stemmen bij onze oosterburen, waarmee ze de derde partij worden in de Bundestag. Het is meteen de eerste keer sinds WOII dat er in Duitsland een extreem-rechtse partij doorbreekt, al lijkt die intern al verdeeld. Dat bleek duidelijk toen Petry (foto) op een druk bijgewoonde persconferentie vriend en vijand verraste door aan te kondigen dat ze als onafhankelijke in het parlement zal zetelen, waarna ze opstapte.
«Ik heb er diep over nagedacht en heb beslist om geen deel uit te maken van de parlementaire groep», vertelde ze. «We moeten open zijn over het feit dat er een conflict is over de inhoud binnen de AfD. We mogen niet doen alsof dat niet bestaat. De AfD van 2013 had als doel om snel te kunnen regeren. Een anarchistische partij, zoals we in de afgelopen weken hebben gezien, kan in de oppositie zitten maar kan aan de kiezer geen geloofwaardig platform aanbieden om te regeren.»
De gematigde' Petry ligt al langer overhoop met Alice Weidel en Alexander Gauland, twee andere kopstukken van de partij die een extremere koers varen en de controversiële uitspraken niet schuwen. Die twee zijn dan ook niet te spreken over de onverwachte wending, die ze omschrijven als «weinig behulpzaam» en «onaanvaardbaar». Weidel heeft Petry zelfs opgeroepen om de partij te verlaten «om niet nog meer schade te veroorzaken».
Ondertussen heeft Angela Merkel aangekondigd dat ze coalitiegesprekken gaat opstarten met de groenen (Die Grünen), de liberalen (FDP) en de sociaaldemocraten (SPD). Die laatste partij liet eerder al verstaan een oppositiekuur te verkiezen, maar daar heeft de bondskanselier geen oren naar. «Alle partijen moeten in staat zijn om zich bij een coalitie te voegen en de verantwoordelijkheid hebben om te helpen om een stabiele coalitie te creëren», vindt de CDU/CSU-leidster.