Afghaanse presidentskandidaat boycot hertelling stemmen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een belangrijke kandidaat bij de Afghaanse presidentsverkiezingen heeft vandaag bekendgemaakt dat zijn waarnemers niet zullen deelnemen aan de hertelling van de stemmen die uitgebracht werden tijdens de stembusgang op 28 september. Abdullah Abdullah, die momenteel de regeringsleider van Afghanistan is, beweert dat bij de verkiezingen op grote schaal gefraudeerd werd. De voorlopige uitslag van de verkiezingen van eind september werd eerst op 19 oktober verwacht. Daarna werd de bekendmaking uitgesteld tot 14 november, volgende donderdag dus.

Nu maakt Abdullah Abdullah dus bekend dat hij een nieuwe telling van de stemmen wil boycotten omdat er sprake is van fraude. Hij heeft naar eigen zeggen weet van 137.000 verdachte stembrieven die nu reeds het onderwerp van onderzoek uitmaken, terwijl nog eens 100.000 andere stemmen uitgebracht werden voor of na de openingsuren van de stembureaus. Er zouden ook nog andere vormen van fraude gepleegd zijn.

Pas wanneer de Afghaanse kiescommissie 300.000 verdachte stembrieven apart tegen het licht houdt of uit de telling schrapt, wil Abdullah deelnemen aan de hertelling. De kiescommissie wil voorlopig niet reageren op de demarche van Abdullah.

Abdullah nam vroeger al twee keer deel aan de presidentsverkiezingen in Afghanistan. In 2009 moest hij de duimen leggen voor Hamid Karzai, in 2014 kwam het tot een machtsdeling met Ashraf Ghani. Die laatste mocht zich de afgelopen vijf jaar president noemen, terwijl voor Abdullah de post van 'chief executive' (regeringsleider) gecreëerd werd.

bron: Belga