AfricaMuseum onderzoekt klacht over racistische rondleiding
Het AfricaMuseum onderzoekt een klacht die door een studente Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen is publiek gemaakt op de microblogsite Twitter. Volgens de studente maakte de gids zich tijdens de rondleiding vandaag schuldig aan racistische opmerkingen over Afrikanen. "We stellen een onderzoek in naar deze gidsbeurt", zegt Bruno Verbergt, operationeel directeur Publieksweking van het AfricaMuseum. "De uitspraken die volgens de studente gedaan werden, gaan diametraal in tegen alles waar het museum voor staat. Racisme en het verheerlijken van kolonialisme is hier zeker niet op zijn plaats." Volgens de studente had de gids het over beelden die "de zwarten wegwilden in het nieuwe museum", zoals het beeld van de Luipaardman, maar zo voegde de gids eraan toe dat "die zwarten hebben niet overal hun goesting gekregen", want de beelden staan nog in het depot. Ook vertelde de gids over zijn schoonmoeder in Congo en "dat ze een boy had die daar wel een keer per week mee aan tafel mocht eten".
De gids vergeleek de geschiedenis van Congo met wat in België is gebeurd: "Denk maar aan de Fransen die hier onze universiteiten en kerken hebben gesloten." Hij vroeg de studenten om "kritisch te zijn over handjes afhakken. Er zijn maar 2 foto's bekend. De verhalen zijn dubbel, waarom leefden die mensen nog als hun hand werd afgehakt om te bewijzen dat je een kogel hebt gebruikt?" en tot slot vertelde de gids hoe Lumumba werd afgeschoten: "Ja zo gaat dat daar, die Afrikanen schieten gelijk hier bij ons op de kermis".
"Dat laatste wordt de gids ten stelligste ontkend", aldus Verbergt. "Hij heeft niet de vergelijking gemaakt met schieten op de kermis." Over de andere uitspraken zegt de gids dat ze "verkeerd zijn geïnterpreteerd", maar dat hij zelf na de rondleiding ook wel het gevoel had dat de rondleiding verkeerd was gelopen en dat hij wellicht bij zijn gehoor geen al te beste indruk had gemaakt.
Geconfronteerd met de citaten zegt directeur Guido Gryseels van het AfricaMuseum vanuit Amsterdam waar hij momenteel verblijft: "Ik heb de zaak niet kunnen volgen, maar als dit soort taal gebruikt werd dan zeg ik: 'Dit hoort niet thuis in ons museum'. Ik heb dit soort klacht ook nog nooit gekregen. Integendeel, als mensen al eens hun beklag doen over de gidsen dan is het dat ze vinden dat onze gidsen te kritisch zijn voor het kolonialisme."
Ook directeur Publiekswerking Bruno Verbergt zegt dat het de eerste keer is dat hij een dergelijke klacht krijgt. "We hebben 40 à 50 gidsen. Die worden door ons opgeleid en regelmatig geëvalueerd. Deze man is al een jaar actief bij ons en heeft dus zeker als een zeventigtal gidsbeurten op zijn actief. Er is bij onze interne steekproeven nog nooit vastgesteld dat hij verkeerde dingen zegt. Maar we zullen de zaak nu zeker verder onderzoeken. De gids heeft dit weekend geen rondleidingen. Maandag zullen we met hem deze klacht bespreken."
De studente zegt op Twitter nog dat ze er niet op uit is dat de gids ontslagen wordt, maar ze stelt zich wel vragen over de manier waarop gidsen gescreend en geëvalueerd worden door het museum.
bron: Belga