Afrikaanse economisch migranten zijn beter opgeleid dan hun jonge landgenoten

door
Belga
Leestijd 2 min.

De jonge Afrikanen die naar Europa vluchten zijn gemiddeld beter opgeleid dan hun jonge landgenoten. Zowel de mannen als de vrouwen die de oversteek wagen hebben gemiddeld negen jaar van opleiding achter de rug, tegenover respectievelijk zes en vier jaar voor hun landgenoten tussen de 15 en 29. Het is een van de conlusies van een uitgebreide bevraging van UNDP, het VN-Ontwikkelingsfonds, bij bijna 2.000 Afrikanen die vanwege economische motieven naar Europa gekomen zijn. "Iedereen spreekt over hen, maar niemand sprak tot nu met hen", zei Mohamed Yahya van UNDP Nigeria bij de voorstelling van het rapport in Brussel. Een andere opvallende conclusie is dat slechts 2 pct niet meer zou vertrekken als ze beter op de hoogte waren van de risico's van de oversteek. Voor 41 pct kon niets hun beslissing om te migreren nog veranderen.

Met het rapport hoopt UNDP beter te begrijpen welke factoren van ontwikkeling migratie drijven. Uit de vaststellingen besluit de organisatie dat een "onvolledige ontwikkeling" aan de basis ligt van migratie. Het gaat hier niet om de allerarmste jongeren in afgelegen gebieden, maar om stedelijke jongeren die vaak beter opgeleid zijn dan hun leeftijdsgenoten en waarvan de helft een job heeft. Drie op de vier vindt dat ze niet gehoord worden door hun regering. "Zij riskeren de dood om naar een plaats te trekken waar ze hopen hun dromen te kunnen realiseren", zei Ahunna Eziakonwa van UNDP Afrika. "Hun dromen zijn even basis als de onze. In de kern is het een probleem van ontwikkeling. "

Ondanks de vele lastige ervaringen in Europa is 77 pct positief over hun toekomst in Europa. Uit de bevraging blijkt verder nog dat zij die niet heel hun leven in Europa willen blijven vaker migranten zijn die een inkomen hebben.

De basis van het rapport zijn 1.970 diepteinterviews, drie kwart mannen en een kwart vrouwen, met migranten uit 38 Afrikaanse landen die nu in 13 EU-landen wonen.

bron: Belga