Afvalarme winkel Ohne in Gent: "In de voedingsindustrie wordt onnodig veel afval geproduceerd"
Wat doet Ohne precies?
Emmanuella Deren: «Ohne is een winkel die werkt zonder verpakkingen. Het is de bedoeling dat klanten hun eigen herbruikbare potten meebrengen om hun aankopen in te doen. Die potten worden gewogen bij het binnenkomen en de klanten betalen voor het nettogewicht van hun inkopen. In de voedingsindustrie wordt heel veel afval geproduceerd en dat is helemaal niet nodig. Afvalvrij zijn we niet, dat is bijna onmogelijk, maar we zijn wel afvalarm. Daarnaast gaat Ohne vol voor lokale producten, tenslotte is bijna alles wat we aanbieden biologisch. Naast eten en drinken, verkopen we ook onderhoudsproducten en producten voor in de badkamer.»
Hoe is Ohne ontstaan?
«Een paar jaar geleden was mijn zus Sophie in Amerika en daar zag ze veel vergelijkbare winkels. Toen ze terugkwam wou ze absoluut ook zo'n winkel beginnen. In Gent waren op dat moment nog mensen bezig met een soortgelijk project, dat waren Gabrielle en haar vriend. We hebben er een paar keer mee afgesproken en zo is het idee steeds concreter geworden. We zijn nu met een team van vijf mensen waarvan er drie voltijds voor Ohne werken.»
Foto R.V.
Merk je dat ecologie in de lift zit?
«Ja absoluut, in Europa komen er steeds meer vergelijkbare winkels en ook in de rest van België zien we gelijkaardige initiatieven. We zien ook dat we steeds meer klanten krijgen, daarom hebben we een tweede winkel geopend in Gent. De zaken gaan dus heel goed.»
Waarom is ecologie belangrijk voor jou?
«Ik ben er al langer mee bezig, vroeger waren dat vooral details. Ik deed zoveel mogelijk met de fiets en lette op andere kleine dingen. Maar ik wou meer doen en ben dan samen met de rest Ohne begonnen.»
Hoe rijmen jullie economische groei met duurzaam ondernemen?
«We hebben drie pijlers: afvalarm, lokaal geproduceerd en biologisch. In die volgorde. Onze producten hebben een zo kort mogelijke afstand afgelegd voor ze in de winkel komen. We halen zoveel mogelijk uit Gent zelf, dus werken we goed samen met bepaalde boeren uit de streek. Niet al onze producten hebben een biolabel, dat is vooral het geval bij bepaalde artikelen uit Gent. Maar we streven naar zoveel mogelijk bio. De vraag naar verpakkingsarme en lokaal geproduceerde producten is heel groot. Als je na twee jaar een tweede winkel kunt openen, wil dat zeggen dat de zaken goed gaan. We krijgen vaak de vraag of Gent op ecologisch vlak een voortrekker is in België, maar eerlijk gezegd zou ik het niet weten. We zijn wel een redelijk groene stad maar in steden als Leuven en Mechelen zie je ook veel initiatieven.»
Victor Moonen