Agressieve en vervelende patiënten krijgen vaker een verkeerde diagnose
Wanneer een patiënt zich agressief opstelt of alles wat de dokter zegt in vraag stelt, zal de arts meer problemen ondervinden om de informatie correct te verwerken en een juiste diagnose te stellen. Dat blijkt uit twee studies van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.
Voor het eerste onderzoek kregen 63 dokters, die in hun laatste jaar huisartsenopleiding zaten, zes klinische situaties voorgeschoteld. De patiënt was ofwel neutraal, ofwel moeilijk. Moeilijk gedrag houdt agressie, ongeloof, lage verwachtingen, volslagen hulpeloosheid en het bewust negeren van medisch advies in. Daarnaast was er ook nog een onderscheid tussen complexe en simpele ziektegevallen. De onderzoekers vroegen aan de dokters om zo snel mogelijk een diagnose te stellen.
Wanneer dokters moesten omgaan met een vervelende patiënt was het duidelijk moeilijker om een juiste diagnose te stellen. De kans dat de huisartsen-in-spe de foute diagnose stelden ligt 46% hoger bij moeilijke patiënten met complexe ziektegevallen. Bij simpele gevallen was dit slechts 6%. Het onderzoek concludeerde bijgevolg dat het gedrag van de patiënt een invloed kan hebben op het diagnosticerend vermogen van de arts.
Het tweede onderzoek bevestigt die vaststelling. Voor die studie kregen 74 ziekenhuisartsen in opleiding acht klinische gevallen, waarbij de helft van de patiënten lastig deed. Opnieuw lag de nauwkeurigheid bij vervelende patiënten lager, dit keer met 20%. De studie stelt dat diagnosefouten te wijten zijn aan het feit dat dokters een deel van hun mentale capaciteit moeten aanwenden om te reageren op de patiënt. Flink zijn bij de dokter is dus de boodschap, ook voor volwassenen.
Foto: Pixabay