Ahmed Laaouej sluit nieuwe verkiezingen niet uit

door
Belga
Leestijd 1 min.

Meer dan 160 dagen na de verkiezingen is en blijft de kloof tussen PS en N-VA bijzonder groot. Verschillende scenario's doen de ronde, ook die van nieuwe verkiezingen. Die piste is "mogelijk maar niet wenselijk", zo zei PS-Kamerfractieleider Ahmed Laaouej vandaag op de RTBF-radio. "Wij blijven trouw aan de engagementen die we zijn aangegaan met de bevolking. We zetten onze waarden niet te koop", aldus Laaouej. Hij roept Open Vld en CD&V op "lucide" te zijn. "Laat hen stoppen met zich vast te kleven aan de N-VA: andere coalities zijn mogelijk", zegt Laaouej.

En terwijl Laaouej op de RTBF te horen was, zei N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys op de VRT-radio dat het water tussen PS en N-VA inderdaad "heel erg diep" is, maar dat er een compromis mogelijk is als de PS bereid is ofwel sociaal-economisch van koers te veranderen ofwel tegemoet wil komen aan de institutionele eisen van de N-VA.

Ondertussen zet koning Filip zijn consultaties verder. Na het verslag van preformateurs Rudy Demotte (PS) en Geert Bourgeois (N-VA) is het staatshoofd gisteren meteen begonnen aan een nieuwe consultatieronde in een poging om uit de impasse te geraken. Vanochtend om iets na 9.30 uur arriveerde premier Sophie Wilmès (MR) aan het paleis. Nadien consulteert de koning ook Gwendolyn Rutten (Open Vld), John Crombez (sp.a) en Koen Geens (CD&V).

bron: Belga