Aline Sponholz zet je aan het werk in je eigen tuin

Ecologisch leven hoeft niet moeilijk te zijn. Dat bewijst ook blogster Aline Sponholz, die met Marjolein vzw mensen opnieuw dichter bij de natuur wil brengen. Ze begint daarmee in onze eigen achtertuin. Lekker en biodivers zijn voor haar sleutelwoorden. Maar dat is nog niet alles: met haar tuin wil ze ook mensen opnieuw dichter bij elkaar brengen.
door
Axelle.Lot
Leestijd 3 min.

Wat?

"Onder de noemer Marjolein vzw zet ik me samen met mijn man in om mensen opnieuw dichterbij hun eigen tuin te brengen. We helpen geïnteresseerden om meer eetbaar groen in de tuin te krijgen met respect voor de natuur en voor elkaar. Dat gaat dan van puur advies over het ontwerpen van en tuin tot de volledige aanleg ervan. We staan wij klaar om te helpen voor iedereen die aan de slag wil. We zorgen dan voor een tuin met veel biodiversiteit en waar we met duurzame producten werken. Een tuin die tegelijk ecologisch verantwoord en vaak makkelijk in onderhoud is. Je kan bij ons ook terecht voor workshops over hoe je bijvoorbeeld wasmiddelen van planten kan maken en hoe je eetbare bloemen kan kweken. Bij gebrek aan eigen tuin kan je ons ook opzoeken om wat handiger te worden in de natuur, of om gewoon te genieten van die te bieden heeft."

Hoe ben je gestart?

"Ik herinner me nog hoe ik vroeger in de tuin van mijn oma allemaal lekkere bessen kon plukken en hoe ik kon genieten van het paradijs dat de natuur is. Later in mijn leven heb ik dan milieuwetenschappen gestudeerd. Mijn liefde voor de natuur kon ik tijdens mijn studies dan omzetten naar een concrete visie op een duurzame en biodiverse toekomst. Dat werk ik nu dus uit door tuinactivieiten te organiseren waarbij we mensen ook proberen samen te brengen."

Grootste struikelblok?

"Het economische speelt een grote rol en daar ligt soms de moeilijkheid. Je hebt je materiaal en je planten nodig en daar komen dan nog eens werkuren bij ook. Voor beginners is dit een serieuze drempel. Ook het tijdsgebrek speelt sommige mensen parten, want vaak is de motivatie er wel. De kostprijs kan je altijd wel een beetje drukken als je werkt met wat je vindt in de natuur of duurzame materialen gebruikt."

Hoe reageert je omgeving?

"In het algemeen echt wel positief. Op zich is dat geen verrassing, want veel van onze vrienden en kennissen zijn ook met ecologie bezig. Maar we zouden graag ook de ruimere bevolking willen bereiken, want er mag altijd meer aandacht gaan naar wat we doen. In onze directe omgeving krijgen we wel verschillende reacties. Langs de ene kant van onze tuin hebben we een wat oudere buurman die er nogal sceptisch tegenover staat. Langs de andere kant woont er een jong koppel dat heel enthousiast reageerde wat we met onze tuin doen. Ze vroegen zelfs om de omheining tussen de tuinen weg te halen en er een fruithaag in de plaats te zetten."

De gouden tip?

"Probeer van elkaar te leren door samen te werken: bundel je krachten en talenten zo veel mogelijk. Laat daarom van je horen, ga op zoek naar gelijkgestemde zielen en vul elkaar aan om een duurzame en lekkere tuin uit te bouwen."

Pieter Van der Elst

Meer weten over Aline Sponholz en haar blog? Ontdek alles op marjolein-vzw.be/blog