Alles wat je moet weten over de nieuwe versie van Android
Google heeft gisterenavond tijdens zijn jaarlijkse I/O-ontwikkelaarsconferentie de volgende versie van zijn mobiele besturingssysteem onthuld. Android M zal deze herfst worden uitgebracht en dit zijn de belangrijkste veranderingen.
Meer privacy
De grootste verandering ten opzichte van de oudere versies is hoe het besturingssysteem zal omgaan met verzoeken van verschillende apps. Vroeger moest je als gebruiker alle verzoeken accepteren om een bepaalde app te kunnen installeren. Deed je dat niet, dan kon je de app niet gebruiken. Met Android M wil Google overstappen naar een flexibel systeem waarbij toestemming gevraagd wordt wanneer die nodig is, zoals in iOS.
Whatsapp vraagt bijvoorbeeld pas toestemming wanneer je je microfoon wil gebruiken om een gesproken boodschap te versturen via de app. Op dat moment verschijnt er een verzoek dat je kan accepteren of weigeren.
Zo hoeven ontwikkelaars van apps de consument niet steeds om toestemming te vragen wanneer ze een onderdeel van de app willen updaten. Dat gebeurt pas als die toestemming echt vereist is.
Batterijduur
Met Android M wil Google ervoor zorgen dat je batterij een langere levensduur heeft. Dat doet het bedrijf onder andere met een nieuw soort slaapstand genaamd Doze. Smartphones en tablets met het nieuwe besturingssysteem zullen nagaan of gebruikers het apparaat effectief gebruiken. Als dat niet het geval is, schakelt het apparaat onmiddellijk over naar een spaarstand waarin apps die op de achtergrond draaien niet meer zo actief zijn. Belangrijke meldingen zouden volgens het bedrijf nog wel steeds doorkomen.
Het resultaat is dat de accuduur van de toestellen in stand-by mode verdubbeld kan worden. Met Android M zal je je toestel ook sneller kunnen opladen.
Vingerafdrukscanner
Android M biedt ook ondersteuning voor vingerafdrukscanners. Dat is niet echt nieuw voor Android, maar voorheen moesten telefoonfabrikanten zelf software inbouwen om het scannen mogelijk te maken. Dat is bij de nieuwe versie niet langer nodig omdat Google de mogelijkheid zelf inbouwt. Zo kunnen app-ontwikkelaars de dienst makkelijker aanbieden.
Het concept wordt ook gebruikt voor het nieuwe mobiele betalingssysteem, Android Pay. Hiermee gaat het technologiebedrijf de concurrentie aan met Apple Pay dat in september werd geïntroduceerd. Via Android Pay kun je gemakkelijk afrekenen door je smartphone tegen een nfc-terminal te houden. De voorwaarde is wel dat je Android Pay gekoppeld hebt aan een creditcard of ander betaalmiddel.
Verbetering van Google Now
Google Now, de slimme assistent, die automatisch informatie ophaalt uit Google Maps en GMail wordt dankzij Android M een stuk beter. Zo zal Google Now gebruikt kunnen worden voor zoekopdrachten binnen apps, reageren op stemopdrachten en kun je informatie opvragen terwijl je een mail typt of in een chatgesprek zit. Zo hoef je niet langer zelf bepaalde details te googelen.