Alles wat je moet weten van de laatste Apple-conferentie
Begin deze week ging de jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC) van technologiereus Apple van start. Vele Apple-adepten kijken er vaak reikhalzend naar uit. Apple kondigt er elk jaar immers nieuwe producten en innovaties aan. Welke nieuws was er dit jaar? Voor u lijstten we hier de belangrijkste nieuwigheden op.
1. Apple Music
Om de concurrentie aan te gaan met streamingsdienst Spotify lanceert Apple nu zijn eigen muziekdienst, Apple Music. Apple Music is een combinatie van muziekspeler iTunes en streamingdienst Beats Music. Met de dienst kunnen gebruikers onbeperkt muziek streamen en opslaan. De dienst wordt vanaf 9,99 dollar per maand verkrijgbaar en komt eind deze maand uit in honderd landen met iOS 8.4 en iTunes. De eerste drie maanden is het gebruik van de dienst gratis. Gezinnen krijgen een speciale prijs van 14,99 dollar per maand.
Met Apple Music is het voor gebruikers ook mogelijk de muziek offline op te slaan, waarmee die functionaliteit gelijk is aan concurrenten als Play Music en Spotify. Daarnaast lanceerde Apple zijn eigen online en wereldwijd radiostation, Beats 1 genaamd. Ook kan de app aanbevelingen doen aan de hand van de muzikale smaak van een gebruiker. Tot slot heeft Apple Music ook een nieuwe 'Connect'-functie, hiermee zullen niet-aangesloten artiesten gemakkelijk hun muziek tegen een vergoeding kunnen uploaden.
2. OS X El Capitan
Er komt een nieuwe versie van het besturingssysteem OS X voor de Mac-computers, OS X El Capitan. De nieuwe software zal vooral sneller, stabieler en gebruiksvriendelijker zijn dan zijn voorganger, OS X Yosemite. Zo werd Spotlight, de zoekfunctie van het besturingssysteem, uitgebreid geüpdatet zodat natuurlijke taal in de toekomst gebruikt kan worden en er meer data getoond kan worden. Daarnaast krijgt internetbrowser Safari de mogelijkheid om tabs aan de linkerkant vast te pinnen, dat maakt het makkelijker verschillende vensters naast elkaar open te zetten. El Capitan wordt ook uitgebreid met ontwikkelplatform Metal. Dat moet de prestaties van de grafische kaart en zware games verbeteren.
Apple beweert dat apps met El Capitan tot 40% sneller zullen laden. Het openen van PDF-bestanden in preview zal zelfs 4 keer sneller gaan. Voor gewone gebruikers wordt het echter nog wat afwachten. Het nieuwe OS X-besturingssysteem zal gelanceerd worden in de herfst van dit jaar.
3. iOS 9
Ook de iPhone, iPad en iPod touch krijgen een nieuw besturingssysteem, iOS 9. Net als bij het Mac-besturingssysteem gaat Apple niet zozeer voor radicale veranderingen en vernieuwingen in zijn software. Het besturingssysteem moet wederom vooral sneller, stabieler, slimmer en veiliger zijn dan zijn voorganger iOS 8. Zo zal iOS 9 alvast minder plaats in beslag nemen en worden al je zoekopdrachten niet opgeslagen. Zo is er geen mogelijkheid om je gegevens na te trekken. Daarnaast zal er een nieuwe 'low power'-modus beschikbaar zijn die volgens Apple ervoor zorgt dat je batterij tot 3 uur langer meegaat. Ook iOS 9 zelf gaat efficiënter met je batterij om dan eerdere versies.
Net als El Capitan zal iOS 9 pas in de herfst beschikbaar zijn.
4. Siri wordt 'proactief'
Apple's spraakassistent Siri krijgt dan weer wel een opvallende upgrade. Naast een nieuwe vormgeving krijgt Siri ook een nieuwe functie, 'ProActive'. Deze zorgt voor een slimmere Siri die uit je dagelijkse activiteiten op je iPone of iPad gaat leren en je contextafhankelijke zaken en data gaat voorstellen. Voorbeelden zijn een nieuwsbericht dat je kan interesseren of een route naar je volgende activiteit. ProActive is Apple's antwoord op Google Now van grote concurrent Google. Ook Google kwam enkele weken geleden immers met een nieuwe en slimmere versie van zijn digitale persoonlijke assistent.
Apple probeert zich echter duidelijk van Google te onderscheiden door de 'privacyvoordelen' van Siri. Zo werd op de conferentie gegarandeerd dat al de data op je smartphone zal blijven en dus niet op een andere platform zal worden opgeslagen. Op die manier kunnen er geen (of moeilijk) derden aan je gegevens komen.
Last but not least: Siri heeft vanaf nu een heel leuke bijkomende feature. Wanneer een anoniem nummer jou opbelt, gaat Siri op zoek naar contactgegevens in je e-mails. Deze gegevens gaat ze dan met inkomende anonieme bellers proberen koppelen en suggereren wie de anonieme beller zou kunnen zijn. Het werkt wel alleen als de bellers tussen je contacten staat.
5. Apple Pay in Groot-Brittanië
Het betalingssysteem Apple Pay wordt uitgebreid naar Groot-Brittanië, voorheen was dit enkel in de Verenigde Staten beschikbaar. Bovendien komt er een nieuwe functie waarbij winkels een digitale klantenkaart kunnen aanmaken met iOS 9. Dan zal je iPhone automatisch weten in welke winkel je je bevindt en de juiste betaalkaart selecteren zodat je eenvoudig kan betalen. Apple liet weten dat zo'n 250.000 Britse handelaars het systeem zullen aanvaarden. Ook op het Britse openbaar vervoer zal je door middel van Apple Pay met je Apple-toestellen kunnen betalen. Door een samenwerking met 8 Britse banken zegt Apple dat ongeveer 70% van de betaal- en kredietkaarten met het systeem kunnen werken.
6. Apple Maps ondersteunt openbaar vervoer-informatie
De grote lacune in Apple's kaarten-app wordt eindelijk (deels) opgelost. In tegenstelling tot Google Maps was het niet mogelijk om informatie van routes van bussen en treinen te tonen. Dat gaat Apple nu verhelpen. Minpunt is wel dat het enkel beschikbaar zal zijn in de grote Amerikaanse en Chinese steden en in Parijs en Londen.
7. Apple News
De traditionele kiosk-app verdwijnt. In de plaats komt een nieuws-app die de inhoud en artikels van je favoriete media groepeert in een virtueel en gepersonaliseerd magazine. Het is erg gelijkaardig aan Flipboard en Facebook Instant Articles. Interactiviteit, door middel van animatie, video en afbeeldingen, staat bij de nieuws-app centraal. Apple zegt dat al de content in de app gratis beschikbaar zal zijn. Waarschijnlijk zullen er daarom eveneens wel wat advertenties op staan.
8. Upgrade Apple Watch
Amper 2 maand na zijn lancering, krijgt het Apple horloge al een nieuw besturingssysteem. In watchOS 2 kunnen voortaan 'complications' worden toegevoegd aan de smartwatch. Dit zijn belangrijke meldingen zoals vluchtinformatie of agenda-items. Bovendien zal met een nieuwe functie naar toekomstige meldingen gescrold kunnen worden. De interactiviteit wordt ook verhoogd doordat je nu ook via je horloge op emails kan antwoorden en ze dus niet alleen kan lezen. Voortaan is het ook mogelijk om rechtstreeks native apps op je horloge te installeren, zodat ze sneller laden.
9. HomeKit werkt met iCloud
De huisautomatiseringsapp Homekit zal voortaan werken met iCould. Zo kan je je slimme apparaten in huis zoals verlichting, airconditioner, ramen en alarmsystemen ook van buitenshuis overal bedienen.