"Alles wat je weet over diëten is fout"

Onderzoekers hebben bevestigd wat sommigen al lang vermoeden: enkel calorieën tellen is niet genoeg om af te vallen. Althans toch volgens wetenschapper Tim Spector.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Na 20 jaar lang meer dan 11.000 identieke tweelingen te hebben onderzocht, kwam hij tot die opmerkelijke vaststelling. Hij constateerde dat identieke tweelingen die hetzelfde dieet volgen, toch totaal verschilden qua gewicht. Enkel calorieën tellen, is dus niet voldoende. Wel bepalend, is onze darmflora. Zo is hij er van overtuigd dat bacteriën in onze darm een enorme invloed hebben op onze gezondheid. "Microben zijn niet alleen essentieel om voedsel te verteren", zegt hij. "Ze bepalen ook hoeveel calorieën we opnemen, ze voorzien ons van belangrijke enzymen en vitaminen, en ze houden ons immuunsysteem op peil." In zijn boek 'The Diet Myth: The Real Science Behind What We Eat' schrijft hij dat we met het juiste dieet en voldoende lichaamsbeweging een goede mix van bacteriën kunnen samenstellen die ons gelukkig, gezond én slank houdt.

Wat dat dieet inhoudt? Zoals verwacht zijn junkfood, ijs en frisdrank uit den boze. Maar vooral kunstmatige zoetstoffen zijn de grote boosdoener, volgens Spector. Zo zouden kunstmatige zoetstoffen de diversiteit van je darmbewoners aanzienlijk doen dalen, tot er vooral 'slechte' bacteriën overblijven. Het gaat dan over microben die zorgen voor een te hoge bloedsuikerspiegel, waardoor je meer kans maakt om bij te komen en meer risico loopt op diabetes. Chocolade heeft dan weer een gunstig effect: cacao doet het niveau van schadelijke bacteriën dalen. Hoe donkerder de chocolade, des te beter.