Als we niets doen, is dit zeldzame zeezoogdier binnen twee jaar verdwenen

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) trekt aan de alarmbel. Volgens een nieuwe telling zijn er nog maar dertig exemplaren van de Californische bruinvis, het meest bedreigde zeezoogdier ter wereld, in leven. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

De cijfers zijn onrustwekkend: in 1997 werden er 567 Californische bruinvissen geteld. In 2015 waren er nog 60 en nu is dat aantal dus gehalveerd naar 30.

De boosdoener van het krimpen van de populatie is de visvangst. De dolfijn, die ook vaquita of panda van de zee wordt genoemd, deelt zijn territorium met de totoaba. Deze vis, en meer bepaald de zwemblaas, is duizenden euro's waard in China. Vaak raken de zeldzame zeezoogdieren verstrikt in de netten die worden uitgegooid voor de totoaba.

Visverbod

Het WWF benadrukt dat er zo snel mogelijk moet ingegrepen worden om de panda van de zee te redden. De organisatie wil onder meer dat de Mexicaanse regering een visverbod invoert in het leefgebied van de Californische bruinvis. Eerder kwam het Amerikaanse leger al op de proppen met een originele methode om het uitsterven van de vaquita te voorkomen. Ze hebben dolfijnen opgeleid om de zeldzame bruinvissen op te sporen met behulp van geluidsgolven.

WWF / O. Vidal

Tot voor kort was de Chinese vlagdolfijn de meest bedreigde zeediersoort ter wereld. Tien jaar geleden waren er nog dertien exemplaren over. Nu vermoeden experts dat ze allemaal uitgestorven zijn.