Amerikaanse klokkenluidster Chelsea Manning vrijgelaten

De Amerikaanse klokkenluider Chelsea Manning is vervroegd vrijgelaten. Ze heeft een gevangenis in de staat Kansas na zeven jaar mogen verlaten.
door
Belga
Leestijd 2 min.

Manning werkte als inlichtingenanalist bij het Amerikaanse leger. In 2009 werd ze uitgezonden naar Irak, waar ze toegang had tot vertrouwelijke documenten en video's. Die diplomatieke berichten en militaire bestanden bezorgde ze aan de klokkenluiderssite WikiLeaks. Het was het grootste lek van geheime informatie ooit uit de Amerikaanse geschiedenis. Daarvoor kreeg Manning een celstraf van 35 jaar.

Steun van Obama

Als een van zijn laatste wapenfeiten gaf de voormalige Amerikaanse president Barack Obama haar in januari een forse strafvermindering. Manning had volgens Obama haar verantwoordelijkheid erkend, spijt betuigd en voldoende tijd in de gevangenis doorgebracht. Uiteindelijk zat de 29-jarige Amerikaanse zeven jaar in de militaire gevangenis in Fort Leavenworth.

Na haar vrijlating blijft Manning in dienst bij het Amerikaanse leger. Ze krijgt geen salaris en heeft recht op een speciaal verlofstatuut, zo heeft een woordvoerder van het Amerikaanse leger laten weten. Daardoor komt Manning in aanmerking voor een aantal voordelen, zoals een ziektekostenverzekering.

Toen ze in gevangenschap leefde, maakte Manning bekend dat ze transgender was. Sindsdien gaat ze als vrouw door het leven en veranderde ze haar naam van Bradley naar Chelsea. Toch kreeg ze nooit de toestemming om overgeplaatst te worden naar een vrouwengevangenis.

Kritiek

Hoewel WikiLeaks oorspronkelijk op heel wat steun kon rekenen, wordt de klokkenluiderssite steeds vaker verguisd. Telkens als de site nieuwe documenten publiceert, krijgt ze wel vanuit een of andere hoek kritiek. De organisatie heeft als doel « radicale transparantie » te bereiken.