Amerikaanse president Donald Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël
Zowat iedereen is het erover eens dat een unilaterale erkenning van Jeruzalem als hoofdstad het vredesproces ernstige schade zal toebrengen, maar Trump presenteerde het als een oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten. Hij legde wel niet uit op welke manier een eenzijdige erkenning een oplossing zou zijn.
De echtgenoot van Melania beloofde alles te zullen doen voor een vredesakkoord: "De VS blijven diepgaand geëngageerd om te helpen een vredesovereenkomst te vinden die voor beide partijen aanvaarbaar is", klonk het. Hij zei achter een tweestatenoplossing te staan. Vicepresident Mike Pence zal de komende dagen naar het Midden-Oosten reizen.
Waarschuwingen
Vanuit de internationale gemeenschap kwamen de voorbije maanden heel wat waarschuwingen voor de implicaties van de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad. Zo zei de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, zondag nog dat een Amerikaanse ambassade in Jeruzalem "elke kans op een vredesproces de grond inboort". Ook onder andere de Saoedi-Arabische koning Salman, de Jordaanse koning Abdoellah, de Russische president Vladimir Poetin, de Franse president Emmanuel Macron en paus Franciscus raadden Trump aan om af te zien van zijn verkiezingsbelofte.
"Trump zet poorten van hel open"
Het overgrote deel van de internationale gemeenschap veroordeelt de beslissing dan ook. Macron noemt de beslissing van Trump "betreurenswaardig" en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt de beslissing "niet te steunen". Ook de Europese Unie reageert "zeer verontrust". EU-topdiplomate Federica Mogherini roept alle partijen in de regio op tot kalmte en terughoudendheid.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verwelkomde de aankondiging als een "historische dag" voor zijn land. De radicale islamistische Palestijnse beweging Hamas zei daarentegen dat Trump "de poorten van de hel opent" voor de Amerikaanse belangen.
Zowel de Israeli's als de Palestijnen maken aanspraak op Jeruzalem. Israël claimt de historische stad als zijn "eeuwige en ondeelbare hoofdstad", inclusief het Arabische oostelijke deel van de stad, dat in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog werd veroverd. De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem de hoofdstad maken van een onafhankelijke Palestijnse staat. De internationale gemeenschap erkent Jeruzalem niet als hoofdstad van Israël, daarom zijn de meeste ambassades gelegen in Tel Aviv.