Amerikanen censureren scènes van film 'Girl'

Netflix heeft beslist om te knippen in 'Girl', de film van Belgische regisseur Lukas Dhondt, voor de release in de Verenigde Staten. Een naaktscène zal eruit verdwijnen en ook stuk van de film waarin het lijkt alsof er iemand gepijpt wordt, zal niet meer te zien zijn. De regisseur is niet blij met de beslissing, maar legt zich erbij neer.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Het Amerikaanse publiek zal de film 'Girl' niet te zien krijgen zoals wij hem kunnen bekijken in de Belgische filmzalen. Dat heeft Netflix beslist. De streamingdienst heeft de rechten op de succesprent gekocht en wil er alles aan doen om een Oscarnominatie binnen te rijven. Daarvoor moet wat bloot sneuvelen, zo blijkt.

Concreet gaat het om twee scènes. Een waarin het hoofpersonage heel even volledig naakt te zien is en een waarin het lijkt alsof iemand oraal bevredigd wordt. Die laatste moet eraan geloven omdat de Motion Picture Association of America (MPAA), die toeziet op de geschikte van films voor bepaalde leeftijdscategorieën, er niet voor te vinden was. De naaktscène vormde geen probleem, maar Netflix besliste toch om die er voor alle zekerheid uit te halen. Viktor Polster was tijdens de opnames 15 jaar oud en bij de streamingdienst vrezen ze dat mensen die beelden gaan zien als kinderpornografie.

"Netflix heeft schrik voor controverse"

Regisseur Lukas Dhondt is niet te spreken over de beslissing. "Ik vind dat stom, omdat die scène daarmee plots minder steekhoudt. Als wat daarin te zien is voor mij niet essentieel was, dan had het er ook niet in gezeten." Toch legt hij zich erbij neer. "We hebben er lang over gepraat, ik heb mijn mening gegeven, en je voelt dat Netflix schrik heeft voor controverse", vertelt Dhondt aan Het Laatste Nieuws.

De streamingdienst wil dit jaar absoluut een Oscarnominatie verzilveren en wie weet zelfs met een beeldje naar huis gaan. Daarvoor rekent het op 'Girl', maar ook 'Roma' van Alfonso Cuarón maakt veel kans. Goed nieuws is dat de leden van de Oscar-academie de originele versie van de Belgische film zullen. In het reglement staat namelijk dat de film vertoond moet worden zoals hij in het land van herkomst verspreid is.