Amsterdam legt Airbnb aan banden
Je huis of appartement via Airbnb verhuren aan toeristen brengt meer op dan verhuren aan gewone huurders. Het stadsbestuur van Amsterdam vreest dan ook dat eigenaars hun stulpje enkel nog aan toeristen zullen aanbieden. Dat stuwt de huizenprijzen omhoog en verdringt inwoners van de markt, zo klinkt het.
Bovendien worstelt Amsterdam, net als steden als Venetië en Barcelona, met de enorme toestroom aan toeristen. Heel wat Amsterdammers vinden dat de massa toeristen de stad onleefbaar maakt. "Vroeger had je nog buren die je kende, nu zitten er toeristen naast je die een feestje komen vieren. En na vier dagen komen er weer anderen", zei een inwoner daarover aan de NOS.
Zestig nachten
Wettelijk bestond de beperking tot zestig nachten per jaar al langer, maar tot nu toe deed Airbnb niets om dat af te dwingen. Vanaf nu zullen gebruikers die de wet niet naleven geblokkeerd worden, tenzij ze een speciale vergunning hebben. Alle verhuurders zullen op de website een teller te zien krijgen met het aantal dagen dag ze nog kunnen verhuren. Zodra die teller leeg is, kunnen ze geen boekingen meer aanvaarden.
Verboden
Aan het akkoord tussen het Amerikaanse bedrijf en de Nederlandse hoofdstad gingen lange onderhandelingen vooraf. Op deze manier wil Airbnb tonen dat het compromissen kan sluiten met de overheid. Het bedrijf ligt immers ook in andere steden onder vuur. Onder andere in Barcelona, New York, Parijs, Berlijn en Brussel loopt men op de toppen van de tenen. In New York en Berlijn is het huurplatform zelfs grotendeels verboden.