Angela Merkel lijkt zegezeker bij Duitse verkiezingen

De Duitsers trekken morgen naar de stembus. Na een makke campagne trekt Angela Merkel (CDU, foto) waarschijnlijk aan het langste eind.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Aan het begin van de campagne leek het erg spannend te worden. De socialist Martin Schulz stapte op als voorzitter van het Europees Parlement en leek stormenderhand de nationale politiek te veroveren. Hij deed het erg goed in de peilingen, maar kon die goede lijn niet doortrekken. Enkele dagen voor de verkiezingen haalde zijn SPD nog zo'n 23% in de peilingen, ver achter de 36% van Merkels CDU. Er is één caveat. Ongeveer de helft van de kiezers is nog onbeslist. Dat is een uitzonderlijk groot aantal.

De kleintjes

Twee partijen doen waarschijnlijk hun intrede in het parlement. De liberale FDP keert terug na vier jaar afwezigheid en met AfD komt er voor het eerst een extreemrechtse partij in de Bundestag. De vier kleinere partijen FDP, de Groenen, Die Linke en AfD schommelen in de peilingen allemaal tussen 7% en 11%. Het is nog koffiedik kijken welke partij de derde grootste van Duitsland wordt.

Jamaica

Het spannendst wordt misschien nog de coalitievorming. Het is niet zeker dat de huidige coalitie van CDU en SPD ermee doorgaat, zeker als de socialisten een ontgoochelend resultaat halen. In dat geval is een Jamaicacoalitie (zwart-geel-groen) met de CDU, de liberale FDP en de Groenen eigenlijk de enige andere optie. Een samenwerking tussen de linkse Groenen en de rechtsliberale FDP is echter niet vanzelfsprekend.

De Duitse kiezers moeten overigens twee stemmen uitbrengen: een Erststimme en een Zweitstimme. De eerste stem is op een individuele politicus, de tweede op een partij. De tweede stem bepaalt hoeveel zetels een partij krijgt, al kunnen er daar nog wel enkele bijkomen als er meer politici verkozen zijn via de Erststimme dan er zetels te verdelen zijn via de Zweitstimme.