Antwerpen: De Wever sluit extra coalitiepartner niet uit

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever beseft dat een voortzetting met een Zweedse coalitie maar een heel krappe meerderheid geeft en sluit niet uit dat nog een andere partij in beeld zal komen. Hij zal de komende dagen de andere partijen uitnodigen om te kijken wat de mogelijkheden zijn. "Ik doe geen enkele deur dicht", verklaarde De Wever vanavond. Indien de huidige Zweedse coalitie voortdoet, komt ze aan slechts 28 zetels op een totaal van 55 zetels. Een coalitie van N-VA, Open Vld en CD&V heeft met andere woorden geen zetel op overschot. "Een Zweedse coalitie kan, maar men moet er zich rekenschap van geven dat die heel krap is", analyseert De Wever.

Hij zegt niet dat een Zweedse coalitie onmogelijk is. Dan moet iedereen zich wel "commiteren" en bovendien weet De Wever naar eigen zeggen niet eens of de andere partijen zo'n coalitie willen voortzetten. "Dat was tijdens de campagne niet altijd duidelijk". Philippe De Backer (Open Vld) heeft wel al expliciet gezegd de meerderheid te willen voortzetten, maar Kris Peeters (CD&V) deed dat nog niet zo uitdrukkelijk.

De Wever zal de komende dagen iedereen een na een uitnodigen zodat onder vier ogen duidelijk kan worden hoe de kaarten liggen. Vandaar zijn oproep tot "verantwoordelijkheid en verzoening". Eerder gaf Groen al aan niet in zee te willen gaan met N-VA. "Ik sluit geen enkele deur", reageert De Wever.

Hij geeft aan dat hij de "oorlogssfeer" van tijdens de campagne meer dan beu is, al hebben maar weinig partijen zich daar in Antwerpen niet schuldig aan gemaakt, ook N-VA niet. "Het is niet alsof men mij niet de duvel heeft aangedaan. Ik heb ook slagen gekregen, boven en onder de gordel. Men moet nu niet de drama queen uithangen", luidt het.

Algemeen merkt De Wever op dat zijn partij niet alleen in Antwerpen zelf sterk scoort, maar ook in de gemeenten rond Antwerpen "monsterscores" neerzet. Toch ziet De Wever een "wisselend beeld". Zo wees hij erop dat N-VA in West-Vlaanderen niet zo goed scoorde. Dat is voor de N-VA-voorzitter een constante: waar een sterke burgemeester of uitdager opstaat, valt winst te boeken.

bron: Belga