Anuna De Wever: "Spijbelen doen we vanaf nu waarschijnlijk elk maand"
"We blijven wekelijks actievoeren en we zullen ook burgerlijk ongehoorzaam blijven", zegt Anuna De Wever, "want dat is de enige manier om gehoord te worden. Spijbelen wordt waarschijnlijk een maandelijks ding."
Wekelijkse acties dus, en dat terwijl sommige mensen het na Pukkelpop over 'Anuna-moeheid' hadden. "Eerlijk? Ik ben het ook beu, maar we gaan toch moeten verder doen. Al ga ik drie maanden naar Latijns-Amerika, dus de mensen zijn dan een tijdje van mij verlost."
"Wat op Pukkelpop gebeurd is, was er los over"
Drie maanden is ze weg naar de klimaattop in Chili. Het duurt zo lang, want ze gaat met de zeilboot, een reis van vijf weken op zee. De actie heeft de titel 'Sail to the Cop'. Een dertigtal Europese jongeren, waaronder een Youth For Climate-delegatie met Adelaïde Charlier en Anuna's zus Josefien Hoerée, zullen meereizen. Hoe ze terugkeert, weet ze nog niet. "Het wordt de klimaatvriendelijkste optie en dat zal waarschijnlijk niet met een vliegtuig zijn. En de uitstoot die we creëren met de zeilboot, gaan we compenseren in het Amazonewoud."
Want de beelden van de bosbranden in het Amazonegebied choqueerden haar. "We waren helemaal in paniek toen we het nieuws hoorden. Het is wel heel belangrijk dat president Macron het een 'internationale crisis' heeft genoemd. Het Amazonewoud is iets waar de hele wereld over zou moeten kunnen beslissen. Die branden beïnvloeden niet alleen het land Brazilië, maar de hele wereld."
Op Pukkelpop hadden enkele jongeren op de camping het op haar tent gemunt. Ook vriendinnen van De Wever zouden verbaal bedreigd zijn geweest en er zouden flessen met urine naar hun tenten zijn gegooid. Het parket voert een onderzoek. Anuna De Wever diende zelf klacht in. Zelf maakte ze de agressie 's nachts niet mee - ze sliep - maar op haar hadden de jongeren het gemunt en vandaag/vrijdag doet ze haar verhaal bij het Limburgs parket. "Er was al veel haat op sociale media, maar wat er op Pukkelpop is gebeurd, was er los over", zegt Anuna.
"We sluiten niemand uit"
Klimaatbewegingen gaan de bescherming van hun vertegenwoordigers in de toekomst versterken, beloofden ze dinsdag. Anuna De Wever heeft dus voortaan bescherming nodig om haar klimaatboodschap te brengen. "Ik vind dat heel angstaanjagend, ik ben ook maar een achttienjarig meisje en ik probeer iets goeds te doen voor de wereld en te vechten voor iets waar ik in geloof. Wij sluiten met onze boodschap niemand uit. Wij proberen iedereen te betrekken in het klimaatverhaal."
"Wij willen niemand individueel aanvallen, maar ik heb het gevoel dat dat bij mij wel gebeurt, ook door politici. Veel van hen kijken individueel naar mij en hebben het gevoel dat ze zaken over mij kunnen zeggen waarvan ik vind dat ze niet oké zijn. Ik probeer er gewoon voor te zorgen dat iedereen samenwerkt aan een ambitieus klimaatbeleid en ik hoef daar niet zulke reacties voor te krijgen."