App helpt studenten van vragenvrees af
Stel: je zit tijdens een hoorcollega in een overvolle aula wanneer er plots een prangende vraag door je hoofd schiet. Het enige probleem? De docent bevindt zich helemaal vooraan, terwijl jij je subtiel op de achterste rij geïnstalleerd hebt. Bovendien wordt je vragend vingertje al ruimschoots een half uur genegeerd en ben je te beleefd of te verlegen om de professor rechtstreeks aan te spreken.
Het gevolg is dat je met die vraag blijft zitten en elders antwoorden moet zoeken. Een situatie die vaak voorkomt en nefast is voor de studieresultaten, stelde de universiteit van Gent vast. Daarom hebben zij een app ontwikkeld waarmee studenten hun vraag direct aan de prof kunnen stellen.
Het principe achter de app is poepsimpel. Zowel de student als de docent zijn ingelogd en tijdens de hoorcolleges kunnen studenten al dan niet anoniem een vraag stellen. Vervolgens krijgt iedereen die vraag te zien en kunnen medestudenten via een like aangeven dat ze de vraag belangrijk vinden. Indien een bepaalde vraag een hoog aantal likes krijgt, ziet de professor onmiddellijk dat het thema leeft bij de medestudenten en kan hij ervoor kiezen om ze meteen te beantwoorden.
Voorlopig zit de app nog in de testfase, maar de eerste reacties zijn alvast positief bij zowel studenten als professoren. "Professoren proberen altijd om de studenten te triggeren om meer vragen te stellen, maar dat levert zelden wat op. We zien nu al dat het aantal vragen enorm is toegenomen na de introductie van de app", legde studente Morgane Janssens uit aan Het Journaal.