Aster Nzeyimana: "Ik ben een echte nachtuil"

Wie de laatste weken naar het VRT-journaal keek, heeft ongetwijfeld de nieuwste aanwinst van de sportredactie aan het werk gezien, Aster Nzeyimana. Zijn verzorgde taalgebruik en onweerstaanbare glimlach veroorzaakten een tornado aan reacties op de sociale media. En dit is nog maar het begin van zijn carrière als sportanker, want deze zomer mag hij de Olympische Spelen aan elkaar praten. Noem hem dus gerust de nieuwe wonderjongen van de VRT.
door
Mare
Leestijd 1 min.

Worden de Olympische Spelen je eerste grote tv-opdracht?

“Tijdens het ek zal ik ook een paar keer te zien zijn, maar tijdens de Olympische Spelen ga ik het nachtblok presenteren. Dat betekent om acht uur ‘s avonds aankomen op de redactie en rond kwart over 11 in de studio. En wanneer in Rio de laatste sporttak eindigt, is het hier 5 uur ‘s ochtends.”

Ben je een avondmens?

“Ik ben een echte nachtuil. Eergisteren heb ik maar twee uur geslapen. Ik heb moeite om op tijd onder de wol te kruipen. Rond middernacht ben ik klaarwakker.”

Dus je hoeft jezelf niet echt wakker te houden?

“Ik ga wel een koffietje drinken. Dat helpt altijd. Ik ga ook heel actief zijn om alert te blijven. Maar ik ga niet veel moeite hebben om wakker te blijven. Ik heb dat van mijn ouders. Toen ik nog thuis woonde, aten we vaak om 12 uur 's nachts nadat ik thuis kwam van de voetbaltraining.”

Eet je dan zwaar?

“Ja, echt wel. Vooral pizza. Minstens twee keer per week. Mijn moeder vermoordt me als ze dit leest.”

Let je op je gezondheid?

“Met mijn voeding ben ik totaal niet bezig, met sporten wel. Niet omdat het moet, maar omdat ik het heel graag doe. Beweging moet er voor mij zijn. Er kan geen week zonder sport voorbij gaan. Ik koers, speel zaalvoetbal, soms durf ik te gaan lopen of zwemmen. Tennissen doe ik ook heel graag, zeker in de zomer. Ik hou van het competitieve in de sport.”

Denk je dat het journalistenbestaan gezond is?

“Nee, dat denk ik niet. Mentaal is het enorm vermoeiend, fysiek ben je niet echt in beweging. Als ik het journaal presenteer zoals vandaag dan is het wat zitten en wachten, maar mentaal is het best slopend.”

Was jouw vuurdoop ook zo stresserend? Je zag er vrij rustig uit.

“Ik weet nog dat ik naar de studio wandelde en dacht ‘wat doe ik toch met mijn leven?' en ‘Waarom kies ik geen normale job?'. Er was niet echt sprake van stress, maar wel van spanning. Het is vergelijkbaar met de spanning voor een belangrijke voetbalwedstrijd. Maar toen het begon, was ik echt op mijn gemak.”

Heeft Martine Tanghe je geholpen?

“Ja! Dat was leuk. Ze vertelde me op voorhand dat ze mijn screentest gezien had en dat ik dat goed zou doen. Achteraf zei ze ook ‘prima gedaan' en in de wandelgangen nogmaals.”

Zit die sportverslaggeving gewoon in jou gebakken?

“Ik denk het wel. Ik pik snel dingen op, al heb ik natuurlijk wel wat moeten leren voor ik het journaal kon doen. Maar uiteindelijk ben ik slechts driemaal een half uurtje getest voor ik op antenne kwam. Meer was het niet. Mijn carrière in de media loopt nog maar twee jaar, maar alles wat ik denk goed te doen, wordt ook goed bevonden. Maar of ik een natuurtalent ben? Ik weet het niet. Je komt nergens vanzelf, je moet veel dingen oppikken en oefenen.”

Heb jij het vak spelenderwijs geleerd?

“Ja, met een fifa-voetbalspelletje, toen ik zes of zeven jaar was. Je speelt met een team en je probeert te winnen van een andere ploeg. Daar gaf ik dan commentaar bij. Mijn moeder dacht dat ik echt het noorden kwijt was wanneer ik tegen mezelf zat te praten.”

Kijk je naar mensen op?

“Frank Raes. Hij is voor mij the voice of football. Die kan dat zo goed. Commentaar geven is nog altijd één van de mooiste dingen in de journalistiek. Probeer eens naar de Duivels te kijken zonder geluid, dat is saai. Zelfs de mooiste matchen zijn saai. Er moet iemand zijn die je meeneemt in de sfeer, iemand die dat voor jou vertelt en die mooie woorden gebruikt op het juiste moment.”

Probeer je zelf ook om je taalgebruik rijker te maken?

“Ja, ik luister bijvoorbeeld naar Peter Vandenbempt. Die heeft een heel kleurrijk taalgebruik op momenten wanneer je eigenlijk niet helder kunt nadenken. Zo'n voetbalmatch is één zotte rit en toch blijft hij zo taalvaardig. Ik probeer daar bij mezelf enorm hard op te letten. Dat is echt iets waarin ik nog beter wil worden. Je hele leven lang ga je nog andere woorden leren kennen en leren inschatten welk woord een moment goed omvat.”

Zijn er sporten waar je enorm naar uitkijkt tijdens de Olympische Spelen?

“Ja, de atletiek- en zwemfinales tijdens de eerste en tweede week. Dat gebeurt ook allemaal 's nachts, dus daar ben ik heel blij om. Ik ben ook echt benieuwd wie de wegrit zal winnen. Het leukste aan de Olympische Spelen zijn trouwens de sporten die je enkel dan ziet, zoals taekwondo, snelwandelen, tafeltennis. Dat is heerlijk om naar te kijken.”

Voel je dat je het verschil kan maken met andere sportjournalisten?

“Ik wil het gewoon goed doen, net zoals al mijn collega's. Sowieso spring ik er al uit omdat ik heel jong ben. Ruben Van Gucht was de jongste, maar die is bijna dertig. Ik ben nog maar 22. Zelfs op de nieuwsdienst ben ik de allerjongste. Ik ben de Benjamin. Maar ik probeer vooral te zorgen dat ik meteen mee ben op het niveau dat Sporza verlangt.”

Heb je nog andere ambities?

“Op dit moment zeker niet. Mijn honger naar sport is enorm groot. Het algemene journaal presenteren lijkt me ook wel heel cool en plezant, maar ik zou dat nu niet willen. Bij mnm heb ik me enorm geamuseerd, maar nu zit ik op de redactie die ik veruit het boeiendst vind. Ik ben een voetbalgek. Ik durf te wedden dat er op de vrt hoogstens één of twee collega's nog meer voetbal kijken. Het is geweldig om daar je job van te kunnen maken.”

En je gaat er ook enorm in op. Toon je je emoties?

“Sport is ontspanning en emotie. Dat mag je nooit vergeten. Ook als je in het journaal zit, waar je toch serieus moet zijn. Als je geen emotie in je verslaggeving brengt, ben je geen goede presentator.”

Wie van onze Belgische atleten gaat er met medailles naar huis?

“De gouden medaille is volgens mij voor Jaouad Achab, onze taekwondo-kampioen. Ik denk wel dat zeilster Evi Van Acker zilver kan pakken. En voor brons gok ik op hordeloopster Axelle Dauwens.”

Moeten de mensen wakker blijven voor jou tijdens de Spelen?

“Niet voor mij, wel voor de sporten.” (lacht)

Wie is Aster Nzeyimana?

Rechtenstudent Aster Nzeyimana (°1993) ging tijdens de zomer van 2014 aan de slag als presentator bij MNM. In maart 2015 maakte hij zijn debuut als voetbalverslaggever bij Sporza Radio. Met zijn deelname aan De Slimste Mens Ter Wereld werd hij bekend bij het grote publiek. Hoewel hij sinds enkele weken het jongste sportanker van de VRT is, wil de veelbelovende presentator zijn studies niet opgeven.