Astronauten wisselen tijdens ruimtewandeling batterijen ruimtestation ISS

door
Belga
Leestijd 2 min.

Twee Amerikaanse astronauten hebben gisteren tijdens een ruimtewandeling batterijen van het Internationaal Ruimtestation ISS vervangen, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA bekendgemaakt. Het was de eerste van een serie van vijf snel elkaar opvolgende ruimtewandelingen deze maand. Christina Koch en Andrew Morgen zetten om 20.40 uur Belgische tijd een punt achter een ruimtewandeling die zeven uur en één minuut heeft geduurd.

Het duo verving nikkel-waterstofbatterijen door nieuwe en krachtiger lithium-ion batterijen. Het werk verliep zo voorspoedig dat de twee astronauten al een batterij konden vervangen die voor de tweede ruimtewandeling was voorzien. Volgens de NASA hebben de nieuwe batterijen meer stroomcapaciteit. Ze zijn ook lichter en kleiner dat de oude nikkel-waterstofbatterijen.

De nieuwe batterijen zijn op 28 september met een onbemande Japanse cargo van het type HTV aangekomen. Zij slaan energie op die de zonnepanelen genereren en leveren stroom aan de spacemeccano wanneer die niet bij zonlicht vliegt.

Morgan en Koch zweven vrijdag weer naar buiten om het werk aan de batterijen verder te zetten. De volgende uitjes zijn voorzien voor 16, 21 en 25 oktober. Op 21 oktober zal de eerste exclusief vrouwelijke ruimtewandeling plaatsvinden met Koch en haar landgenote Jessica Meir.

NASA had voor maart ook al die primeur gepland. Maar dat vrouwelijk uitje viel in het water door een gebrek aan passende ruimtepakken. Na het vervangen van de batterijen komen er vanaf november ruimtewandelingen om de ambitieuze Alpha Magnetic Spectrometer te herstellen.

Sinds de bouw van het ISS in 2011 (op de aanhechting van een Russische module na) afliep, is nog geen enkele keer zo intensief buiten het station gewerkt, zegt de NASA. De bouw en onderhoud van het ISS hebben al 219 ruimtewandelingen gevergd.

bron: Belga