"Australisch-Engels is een dronkenmanstaal"

Er wordt wel eens gegrapt dat Australisch-Engels lijkt op het gebrabbel van dronkaards, maar er zit wel grond van waarheid in die theorie. Dat stelt Dean Frenkel, taalexpert aan de Victoria University in Melbourne.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Het Autralische accent is een mengeling van Brits, Iers en wat Aboriginal. De mengelmoes van talen waarmee de eerste migranten communiceerden kreeg volgens Frenkel zijn typische klanken omdat de migranten, die vaak gedeporteerde misdadigers waren, vaak samen te diep in het glas keken.

‘Austraya'

Het is dus alcohol dat de kleur van de taal heeft bepaald en dat hoor je nog steeds. Zo laten de Australiërs vaak medeklinkers weg (bijvoorbeeld ‘Austraya' in plaats van ‘Australia') en spreken klinkers vaak slordig uit (bijvoorbeeld ‘stending' in plaats van ‘standing').

Volgens de taalkundige zijn zijn landgenoten een beetje lui in de articulatie. “De gemiddelde Australiër spreekt op twee derde van zijn capaciteit”, stelt Frenkel. “Eén derde van onze mondspieren is permanent aan het rusten. Een aantal medeklinkers wordt grotendeels geschrapt, terwijl vele klinkers op een luie manier tot andere klanken worden vervormd.”

Communicatietraining

Daarom pleit hij ervoor dat leerlingen op school ook zouden moeten leren spreken. “Als we allemaal communicatietrainingen zouden krijgen, zou Australië een slimmer land worden”, besluit Frenkel.