Australische berg Uluru voorgoed gesloten voor toeristen

Honderden toeristen hebben vrijdag de Uluru, een bekende rotsformatie in de Australische woestijn, een laatste keer kunnen beklimmen. Vanaf zaterdag geldt een permanent klimverbod op de berg die door Aboriginals als heilig beschouwd wordt.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

De laatste klimmers zijn de berg weer aan het afdalen. "Vanaf nu mag niemand nog klimmen. Tientallen mensen op Uluru komen nog naar beneden. Ze zullen dat op hun eigen tempo doen, maar we verwachten dat iedereen voor het donker terug is", aldus een parkverantwoordelijke tegenover het Duitse persbureau DPA.

Anangu

Het klimverbod komt er na een vraag van Anangu-Aboriginals. Zij aanbidden de berg, die ook wel Ayers Rock genoemd wordt, al tienduizenden jaren. Daarom beslisten ze de beklimming ervan te verbieden, omdat het "een zeer belangrijke plaats is, en geen speelplaats of themapark". Toeristen kunnen na het verbod het nationaal park Uluru-Kata Tjuta wel nog steeds bezoeken.

Stormloop

De laatste maanden werd de trekpleister overspoeld door toeristen die de plaats wilden bezoeken voor de inwerkingtreding van het verbod. Minister voor Inheemse Australiërs Ken Wyatt vergeleek de toestroom met een "stormloop van mensen die het Australische oorlogsmonument wilden beklimmen". De heilige objecten zijn van absoluut belang in de geschiedenis van de natie, heeft hij verklaard aan de nationale openbare omroep ABC.

Er werden extra parkopzichters en ook politieagenten ingezet, die er vrijdag en dit weekend patrouilleren. Mensen die de berg nog beklimmen, zullen zwaar beboet worden. Zaterdag is het 34 jaar geleden dat het park werd teruggegeven aan zijn traditionele eigenaars.