AWV start samenwerking met KMI voor weersvoorspellingen in de winter
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) lanceren een nieuwe samenwerking rond weersvoorspellingen in de winter. Het nieuwe wegenweermodel, met 70 meetpunten verspreid over heel Vlaanderen, geeft het AWV meer geautomatiseerde voorspellingen. "Het KMI staat in voor de meteorologische veiligheid van de Belgische burgers en wil in het verlengde hiervan AWV op een professionele manier bijstaan in haar winterdiensttaak", zegt David Dehenauw, hoofd van het weerbureau KMI. Het KMI ontwikkelde een Vlaams wegenweermodel, gebaseerd op het model dat het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut gebruikt. Het nieuwe wegenweermodel, dat continu gevoed wordt door wegdekmetingen van 70 plaatsen verspreid over heel Vlaanderen, bezorgt AWV niet enkel weersvoorspellingen maar ook bestaande thermokaarten en weersvoorspellingen.
Het nieuwe wegenweermodel geeft AWV meer geautomatiseerde voorspellingen. Vroeger werd op basis van 9 meetpunten manuele voorspellingen over de toestand van het weggennet gedaan, maar die menselijke factor wordt door het nieuwe model eruit gehaald. Door de automatisering krijgt AWV nu elk uur voorspellingen en kunnen er ook extra alarmen via bijvoorbeeld SMS worden doorgestuurd naar de interne leidinggevende van AWV.
De voorspelde weersgesteldheid en wegdektemperatuur leiden samen tot een voorspelling van de wegdektoestand en vormen de basis van de beslissing of er al dan niet gestrooid zal worden. "315 strooiwagens, 569 mensen en een contract om tot 108.000 ton strooizout af te nemen, staan klaar om de Vlaamse gewest- en autosnelwegen sneeuw- en ijsvrij te maken", zegt minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).
De zoutvoorraad van het AWV werd opnieuw tot het maximum aangevuld. Het AWV kan tot 108.000 ton strooizout bestellen bij haar leveranciers, waarvan een groot deel momenteel al klaar ligt verspreid over Vlaanderen. Vorige winterperiode werd er 34.284 ton strooizout gebruikt.
bron: Belga