Bancontact voor druggebruikers op Pukkelpop

Wie tijdens Pukkelpop wordt betrapt op druggebruik, kan zijn boete onmiddellijk betalen met bancontact. Het festival fungeert als testcase voor het sneller innen van minnelijke schikkingen bij kleine misdrijven.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Het parket van Limburg gebruikt de 30ste editie van Pukkelpop - die morgen van start gaat en al volledig is uitverkocht - om hun nieuwe aanpak uit te proberen. Vanaf volgende maand wil het boetes voor kleine misdrijven veel sneller gaan innen. Mensen die worden betrapt op bijvoorbeeld een winkeldiefstal, krijgen vanaf dan onmiddellijk een minnelijke schikking voorgesteld.

Lik-op-stuk-beleid

Op de weide in Kievit heeft dat ‘lik-op-stuk-beleid' al gevolgen voor druggebruikers. Terwijl tijdens de vorige edities vooral dealers werden aangepakt, worden nu ook de gebruikers geviseerd. Festivalgangers die worden betrapt, krijgen een voorstel om een minnelijke schikking te betalen, goed voor een boete tussen 75 en 150 euro. Dat kan bovendien met bancontact, waardoor het gerecht meteen weet wie betaalt en wie niet.

Deposit boxen

«Voor diegenen die betalen, moet dan enkel nog een beknopt proces-verbaal worden opgesteld. Zo kunnen we in onze databanken de voorgeschiedenis van iedereen bijhouden», verduidelijkt de Limburgse procureur Guido Vermeiren in Het Belang van Limburg. Het systeem is weliswaar niet van toepassing op dealers. «Tegen hen voeren we een strenger beleid.»

Om de nultolerantie tegenover drugs kracht bij te zetten, worden op de festivalweide waarschuwingsborden geplaatst. Bovendien kunnen festivalgangers hun verdovende middelen anoniem weggooien in deposit boxen aan de ingang van de terreinen

 (foto VRT)

"Banalisering"

Ere-vrederechter Jan Nolf (foto) gaat niet akkoord met de manier waarop de druggebruikers worden aangepakt op Pukkelpop. «Er zit geen beleidsfilosofie achter, tenzij geld in het laatje krijgen», hekelt hij in dS Avond.

Bij verkeersboetes kunnen chauffeurs ter plaatse al betalen via een terminal en ook de douane haalt de elektronische betaalmogelijkheid boven bij controles. «Dat valt allemaal te rechtvaardigen en gebeurt ook al in Frankrijk en Nederland», zegt Nolf.

«Maar softdrugs is simpelweg een ander verhaal. Ten eerste is de wetgeving onduidelijk en ten tweede wordt het gebruik van verdovende middelen gebanaliseerd door de snelle inning. De boete zal gewoon gezien worden als een prijsverhoging van de drugs.»