Banken strijden samen tegen cybercriminaliteit
Het platform wordt beheerd door de overkoepelende sectororganisatie Febelfin, die daarbij ondersteund wordt door Isabel Group, een aanbieder van multibancaire diensten voor professionele gebruikers in België.
Gestructureerde communicatie
Omdat cybercriminelen gelijkaardige aanvalsstrategieën gebruiken bij verschillende financiële instellingen is het van cruciaal belang dat alle informatie hierover zo snel mogelijk gedeeld kan worden met de andere banken. Zo kunnen deze zo snel mogelijk de nodige maatregelen treffen om het veiligheidslek te dichten. Via het platform kan dergelijke informatie op een gestructureerde manier uitgewisseld worden.
«Het is heel belangrijk dat de banken elkaar hierin kunnen ondersteunen en hun ervaringen kunnen uitwisselen», klinkt het bij Michel Vermaerke, de CEO van Febelfin in De Tijd. «Hackers passen steeds meer en meer geavanceerde aanvalstechnieken toe, dus ook de beveiligingsoplossingen moeten mee evolueren», vult CEO Luc Neysens van Isabel Group aan.
Malware
Het installeren van malware is de meest populaire methode die criminelen hanteren om financiële gegevens te verzamelen. Eind vorige maand kwam aan het licht dat het aantal fraudegevallen bij internetbankieren in het eerste kwartaal van dit jaar fors de lucht in gegaan is. Vorig jaar waren er dat slechts 63, nu 145. Het totale bedrag dat bij deze fraude werd buitgemaakt ligt met 114.000 euro wel een derde lager dan vorig jaar.