Bart De Wever: "Wie bezorgd is om het klimaat, zal voor de N-VA moeten stemmen"
Het klimaat is de hoofdprioriteit van Groen, maar dat wil niet zeggen dat andere partijen, zoals N-VA, geen oplossingen aanbieden om het klimaatprobleem aan te pakken. Bart De Wever legt deze week in Humo uit hoe zijn partij een realistisch evenwicht zoekt tussen groene energie en traditionele technologieën. Kernenergie is de beste groene energiebron die de mensheid ooit heeft uitgevonden. En het is de meest beloftevolle bron voor de toekomst, want men onderzoekt momenteel thorium, kernfusie, reactoren van de vierde generatie, ... Maar commercieel staat er niets op punt, we moeten hopen dat dat over tien jaar wel zo is. Als je naar het verleden kijkt, is dat bijna evident: die vernieuwing is er altijd gekomen. Maar mensen vinden het moeilijk om dat te geloven. Wie roept dat de apocalyps om de hoek loert, wordt altijd sneller geloofd. Daarom slaan groene onheilsboodschappen zo aan, vertelt hij in Humo.
Amper 9 procent vervangen door groene energie
De 48-jarige burgemeester van Antwerpen vindt het onrealistisch om te denken dat de helft van ons elektriciteitsverbruik binnen enkele jaren vervangen kan worden door groene energie. Sinds het jaar 2000 hebben we amper 9 procent kunnen vervangen door wind- en zonne-energie, en dat heeft 40 miljard gekost. En dan zouden we in zes jaar tijd een sprong van 9 naar 40 procent maken? Geen enkele partijvoorzitter gelooft dat, als ik hun dat onder vier ogen vraag. Geen énkele. Die centrales blijven dus open, want we hebben de voorwaarden zelf in het Energiepact geschreven: prijszekerheid, bevoorradingszekerheid en de klimaatdoelstellingen. Alle studies zeggen dat elektriciteit duurder zal worden zonder kernenergie, klinkt het.
Hoge uitstoot van gascentrales
Voor De Wever is het sluiten van de kerncentrales dus geen realistische oplossing. Als je de kerncentrales wilt vervangen, moet je een hoop gascentrales laten draaien, en dat kost minstens 9 miljard euro aan subsidies. Die factuur heeft het Planbureau niet meegerekend. Bovendien stoten de gascentrales 6 miljoen ton CO2 per jaar uit. In onze plannen daalt de uitstoot van de elektriciteitsproductie met 44 procent, bij Groen met 9 procent. Dus: wie bezorgd is om het klimaat, zal voor de N-VA moeten stemmen, besluit hij.