Batibouw: inspelen op de nakende betonstop

door
Timmy
Leestijd 2 min.

Nu de Vlaamse regering een akkoord heeft bereikt over de betonstop, stellen veel mensen zich de vraag of bouwen nog opportuun is. Batibouw-woordvoerder Bart Van Den Kieboom benadrukt dat het geen must is. "Je kan ook renoveren."

De Belg heeft traditioneel een baksteen in de maag. Bovendien ligt de rentevoet lager dan ooit, wat Batibouw inspireerde om een hele hal te wijden aan investeringen in vastgoed. Maar dat betekent niet dat we per se nieuwe gebouwen moeten optrekken.

"Het is beter om leegstaande gebouwen te renoveren", verduidelijkt Van Den Kieboom, in de aanloop naar de betonstop die zich tegen 2040 moet voltrekken. Volgens de Batibouw-woordvoerder kunnen we uit renovaties meer halen dan uit nieuwe bouwprojecten. “Wanneer je de beurs bezoekt, zal je merken dat er ook veel meer hallen aandacht besteden aan binnen- en buitenafwerking. Renoveerders zullen zich in deze paleizen thuisvoelen.”

Nieuwe thema's

De plaats waar de vastgoedexperts zich bevinden, is de Astridhal. Voor het eerst in de geschiedenis is deze geopend voor exposanten. Bezoekers kunnen hier terecht als ze meer informatie wensen over investeren in immobiliën.

Het is niet het enige nieuwtje, want Batibouw heeft nog meer in petto. De woon-, bouw- en renovatiebeurs wil voor de 58ste editie zijn bezoekers bij de hand nemen en begeleiden. Specialisten stelden daarvoor checklists samen.

In totaal zijn er twaalf A5'jes die een dertigtal vragen bevatten. De vragenlijsten belichten zaken die elke bezoeker zich moet afvragen bij de aankoop van een nieuw product. Waarvoor kies ik het beste: water, gas of inductie?, Hoeveel stopcontacten heb ik nodig? en andere vragen die voor iedereen relevant zijn.

Ook nieuw is het thema goed gereedschap. Vakmensen kunnen verschillende tools in een beveiligde ruimte uitproberen. Ook particulieren die tips en advies willen, zijn welkom in Paleis 9.

Timmy Kestemont