IN BEELD. Dit nemen vluchtelingen mee als ze alles moeten achterlaten

Wat zou jij meenemen als je moet wegvluchten van je thuis en alle spullen in slechts één rugzak kunt opbergen? Medicijnen? Familiefoto's? Kledij? Een smartphone? Een boek? Het is onmogelijk om je hele leven in een kleine zak te proppen, en toch hebben duizenden Syrische vluchtelingen die hartverscheurende keuze moeten maken. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Wat mensen meenemen, varieert uiteraard. En alsof de situatie nog niet erg genoeg is, verliezen heel wat vluchtelingen hun spullen tijdens hun gevaarlijke tocht of oversteek. Om een persoonlijke gezicht te geven aan deze vluchtelingen en een glimp te tonen van hun ellende, maakte het International Rescue Committee verschillende foto's van de bagage van de vluchtelingen. Het resultaat is op - zijn minst gezegd - aangrijpend.

Een kind

Omran, een jongen van zes jaar, is samen met zijn familie op weg naar Duitsland. Omdat zijn ouders wisten dat ze moesten reizen door bossen hebben ze enkele pleisters en verbanden meegenomen voor schaafwonden. Om de moeilijke reis te verzachten, namen de ouders het favoriete snoepgoed van hun zoon mee: marshmallows.

Een broek en een T-shirt

Een spuit

Marshmallows

Zeep, tandpasta en een tandenborstel

Verband en pleisters

Een tiener

De zeventienjarige Iqbal uit Afghanistan nam enkel spullen mee waardoor hij niet zou opvallen in een Westerse samenleving. "Ik wil een blanke huid en stijlvol haar", zei hij tegen het International Rescue Committee. "Ik wil niet dat mensen zien dat ik een vluchteling ben. Ik heb schrik dat mensen dan de politie bellen omdat ik een illegaal ben."

Een broek, een T-shirt, schoenen en een paar sokken

Shampoo, haargel en een kam

Een tandenborstel en tandpasta

Whitening cream voor het gezicht

Verband

100 Amerikaanse dollar

130 Turkse lira's

Smartphone en een tweede telefoon

SIM-kaarten voor Afghanistan, Iran en Turkije

Een artiest

Nour (20) is een Syrische kunstenaar. Naar eigen zeggen houdt hij van muziek en kunst. "Aanvankelijk had ik twee rugzakken bij mij, maar van de smokkelaars mocht ik er maar eentje meenemen. Ik heb al mijn kleren achtergelaten en enkel mijn persoonlijke bezittingen meegenomen."

 

Persoonlijke documenten

Een paternoster (een geschenk van zijn vriendin)

Een horloge (ook gekregen van zijn vriendin, maar het is gebroken tijdens zijn reis)

Syrische vlag, zilveren en houten armbanden (cadeaus van zijn vrienden)

Een plectrum (ook gekregen van zijn vrienden)

Een gsm en een Syrische SIM-kaart

Eén T-shirt

Een moeder

Aboessa (20) is samen met haar echtgenoot en dochtertje van tien maanden op de vlucht. Ze hebben de oversteek van Turkije naar Europa gemaakt in een rubberen bootje. Onderweg werden ze tegen gehouden door de Turkse politie. Die koppelden de motor van de boot los om hen te dwingen terug te keren naar Turkije. Ondanks de zeer sterke stroming, hebben ze toch hun bestemming bereikt met geïmproviseerde peddels.

Een hoedje en sokken voor hun dochtertje

Medicatie

Steriel water en babyvoeding

Enkele pampers

Pijnstillers, zonnecrème en tandpasta

Persoonlijke documenten

Portefeuille

Smartphone oplader

Een gele haarband

Een apotheker

De vader van de apotheker heeft acht jaar in Duitsland gewerkt als dokter. Dit inspireerde de apotheker om weg te vluchten uit Syrië. Samen met 53 anderen - waaronder heel wat kinderen - maakte hij de oversteek van Turkijke naar Griekenland in een gammel bootje.

Geld (ingepakt om het te beschermen tegen water)

Een oude, kapotte telefoon en een nieuwe smartphone

Telefoonopladers en een koptelefoon

Een USB stick met familiefoto's

Een familie

Toen de familie van 31 mensen (zeven vrouwen, vier mannen en 20 kinderen) begon aan hun trip, nam iedereen twee reistassen mee. Tijdens hun gevaarlijke reis van Turkije naar Griekenland is hun boot voor de kust gezonken. Ze konden slechts één zak redden.

Een T-shirt en een jeans

Een paar schoenen

Toiletgerief

Een pamper

Twee kleine bussen melk en enkele koekjes

Persoonlijke documenten

Geld

Maandverband

Een kam

 

Foto's: International Rescue Committee / Tyler Jump