Beet van zeeleeuw dan toch niet zo onschuldig

De meesten zullen zich het filmpje van een zeeleeuw die een klein meisje het water in trok nog wel herinneren. De oppervlakkige wonde die het meisje toen heeft opgelopen, is dan toch niet zo onschuldig.
door
yannick.lequime
Leestijd 2 min.

Het meisje zal het incident niet snel vergeten. Gelukkig werd ze relatief snel uit het water gehaald. "Als hij maar één of twee seconden had getwijfeld, had mijn kleine meisje weg kunnen zijn", vertelde de vader achteraf aan de Canadian Broadcasting Corporation.

De beelden werden ook bekeken door medewerkers van het Vancouver Aquarium. Die riepen de familie via media op om contact op te nemen. Zo konden ze hen waarschuwen voor een gevaarlijke infectie die een zeeleeuwenbeet met zich kan meebrengen, bij hen bekend als 'seal finger' of 'zeehondenvinger'.

Zeedieren dragen bacteriën mee

"De familie zag reportages waarin onze medewerkers hen aanraadden contact op te nemen, en dat deden ze", zegt de woordvoerder van het Vancouver Aquarium. "Ze had inderdaad een oppervlakkige wonde opgelopen en zal nu de juiste behandeling krijgen."

Zeedieren dragen bacteriën mee die landdieren niet hebben. In het geval van 'seal finger' gaat het over de bacterie ‘Mycoplasma Phocacerebrale', die onmiddellijk met een specifiek antibioticum bestreden moet worden.

“Resistent tegen bepaalde antibiotica”

'Seal finger' laat het gebied rond de wonde opzwellen. Het treft meestal de handen omdat dat de plaats is waar trainers, dierenartsen en biologen het makkelijkst gebeten worden. Ze verloren in het verleden al vingers en soms zelfs handen door de infectie.

"Als een lid van ons team gebeten wordt door een zeehond of zeeleeuw, nemen ze een brief van onze dierenarts mee naar de dokter die verklaart dat de infectie resistent is tegen bepaalde soorten antibiotica", aldus Vancouver Aquarium. Het meisje is nu in behandeling en haar vader is blij dat ze nog leeft.