Belg drinkt alarmerend veel
In België grijpen zowel mannen als vrouwen veel sneller naar het glas dan in andere landen, en zijn ze minder geneigd om hulp te zoeken. Dat blijkt uit de nieuwe Global Drug Survey, het grootste drugsonderzoek wereldwijd. Volgens experten is het verhoogde risico op alcoholverslaving verontrustend.
De Global Drug Survey heeft in totaal 97.000 mensen bevraagd in meer dan vijftig landen, waaronder België, over hun alcohol- en drugsgebruik. Daarover bericht De Standaard. Deelnemers van het onderzoek moesten onder meer de AUDIT-schaal invullen, een instrument van de Wereldgezondheidsorganisatie dat peilt of iemand problematisch drinkt. Een score van 16 en meer wijst op een verhoogd risico voor alcoholproblemen, een score van 20 en meer zelfs op verslaving.
Meer dan een vijfde van de Belgische mannen die deelnamen, eindigde met een score van meer dan 16 of 20, in vergelijking met slechts 13,5% van de mannen wereldwijd. Ook de vrouwen scoren met 12,5% slechter dan het algemene gemiddelde van 10,4%. «Een verontrustend beeld», zegt Tina Van Havere (Hogeschool Gent), die voor België mee het onderzoek voerde. «Dat we graag alcohol drinken, weten we, maar dit onderzoek toont weer aan dat we ook problematische drinkers zijn.»
Van de Belgische drinkers is 1,6% in het laatste jaar zelfs op de spoedafdeling van het ziekenhuis beland door alcoholmisbruik. Met dat cijfer staat ons land op de zevende plaats wereldwijd. Tijdens een evenement als I Love Techno' was overconsumptie van alcohol bij de helft van de feestvierders die op de medische post werden binnengebracht de reden waarom ze daar belandden. «Elke spoeddienst zou een vaste medewerker moeten hebben om probleemdrinkers verder te helpen. Nu raken wij ontmoedigd», reageert spoedarts Paul Calle.
Ondanks de verontrustende realiteit, geven de Belgische drinkers minder aan dat ze plannen hebben om hulp te zoeken of om minder te drinken het komende jaar. «We moeten af van het beeld dat wie niet verslaafd is, geen probleem heeft», zegt Tom Evenepoel, coördinator van de Druglijn.
Om drankproblemen tegen te gaan, pleiten specialisten ervoor om de verkoop van alcohol aan banden te leggen en de prijs op te trekken.