Belg ontdekt mee nieuwe vogelsoorten op Indonesisch eiland
In Indonesië zijn vijf nieuwe vogelsoorten ontdekt, en wetenschappelijk beschreven in het vakblad Science. Een van die vijf soorten, de Peleng boszanger, werd mee ontdekt en gedocumenteerd door de Belgische ornitholoog Philippe Verbelen. Het gaat om een uitzonderlijke ontdekking: sinds 1999 worden er jaarlijks vijf of zes nieuwe soorten beschreven. Dat meldt Greenpeace - Verbelen werkt voor de ngo als bossenexpert. De ornitholoog wijst op de enorme biodiversiteit van de Indonesische archipel, maar tegelijk ook op de bedreigingen voor de Indonesische bossen. De vijf nieuw soorten zijn allemaal zangvogels die enkel voorkomen in de bergregenwouden op de eilanden Peleng, een deel van de Banggai-eilanden, en Taliabu, een deel van de Soela-eilanden, in de buurt van Sulawesi. Het gaat meer specifiek om twee boszangers, een dwerghoningeter, een struikzanger en een waaierstaart. Verbelen ontdekte de Peleng boszanger samen met Frank Rheindt van de National University of Singapore. Alle vogels werden ontdekt tijdens een zes weken durende expeditie.
De onderzoekers bezochten deze regio vanwege de geologische geschiedenis, de complexiteit en de nota's van andere wetenschappers. Volgens de onderzoekers kan een gelijkaardige aanpak in andere gebieden ook leiden tot de ontdekking van nieuwe soorten.
Het artikel in Science, dat vandaag/vrijdag gepubliceerd werd, kreeg de titel "A lost world in Wallacea". "Indonesië is een schatkamer voor de biologische diversiteit op aarde", zegt Verbelen. "Er komen zo'n 1.700 soorten vogels voor, en geen enkel ander land herbergt meer endemische vogelsoorten. Er valt nog zoveel te ontdekken, maar de tijd dringt." Door de verdwijning van het regenwoud, hun belangrijkste habitat, worden 166 van de Indonesische vogelsoorten bedreigd. In de periode 1990-2015 verdween meer dan 24 miljoen hectare bos. In de periode 2015-2017 ging nog eens 1,64 miljoen hectare verloren. En bosbranden hebben in 2019 zo'n 1,6 miljoen hectare woud aangetast. Ook Taliabu en Peleng kampen met bosvernietiging.
bron: Belga