Belg wil frieten uitroepen tot cultureel erfgoed

Frietjes: wij Belgen eten ze graag en veel. Voor de helft van ons staan ze wekelijks op het menu, als deel van een traditiegebeuren met familie en vrienden. Dat blijkt uit een onderzoek van iVOX en Lutosa, producent van Belgische diepvriesfrietjes.
door
Janne
Leestijd 2 min.

België heeft wafels, stoofvlees en bier, maar op de goudgele lekkernijen zijn we het meeste verzot. Frieten zijn voor Belgen zoals Nicole is voor Hugo: onmisbaar. Ze maken als het ware deel uit van ons DNA. Maar liefst drie op de vier Belgen plaatst frietjes dan ook in hun top drie van Belgische producten waar ze het meest trots op zijn (naast bier en chocolade). Eén op de drie zet frietjes zelfs op de eerste plaats.

Feestelijke friet

We zijn zelfs zo trots dat negen op de tien Belgen frieten deel van het Belgisch cultureel erfgoed noemt. Terecht, zo blijkt, want volgens Unesco is de Belgische friet een culturele schat en bijgevolg verkiesbaar tot werelderfgoed. Ook Peter Scholliers, een historicus die aan de VUB onderzoek doet naar de geschiedenis van voedsel, bevestigt dat de frietcultuur zijn ontstaan in België kent. “Midden 19de eeuw werden frieten steeds populairder in Vlaanderen en Wallonië. Friet eten gebeurde op straat, tijdens de kermis of in de stad na een theaterbezoek. Het gerecht had iets feestelijk. Na de straatventers kwamen de frietkoten. Geleidelijk aan verschenen frieten ook bij de mensen thuis op het menu, zelfs nu en dan bij de koning, en op restaurant. In geen enkel ander land is friet zo snel zo populair geworden als bij ons. Frietjes voor blije gezichten, thuis of buitenshuis, een kenmerk dat vanuit België de rest van de wereld heeft veroverd.”

‘French' Fries?

175 jaar later zijn frietjes nog steeds ingebakken in de Belgische eetcultuur. Maar waar komt de Engelse benaming ‘French' fries dan vandaan? De mythe luidt dat de Britse en Amerikaanse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog frieten hebben leren kennen aan het Belgische front. Omdat ze overal om zich heen Frans hoorden praten, lanceerden ze de benaming ‘French fries'.

Een klein misverstand dus, maar wel één met grote gevolgen. Zes op de tien Belgen vindt het immers echt storend als iemand het over ‘French fries' heeft in plaats van ‘Belgian fries'.