Belgen drinken 19,5 miljoen kopjes koffie per dag
De Belgen drinken zo'n 19,5 miljoen kopjes koffie per dag. Op termijn wordt dat dagelijks kopje koffie zeldzamer, want de klimaatopwarming veroorzaakt onder meer mislukte oogsten. Naar aanleiding van de Internationale dag van de Fair Trade op 14 mei roept Fairtrade België iedereen op om zoveel mogelijk gewone kopjes koffie in te ruilen voor een tasje Fairtrade koffie.
De wereldwijde koffieconsumptie is de voorbije 40 jaar verdubbeld tot 8,8 miljoen ton. "Ondanks de toegenomen vraag kan het aanbod onvoldoende volgen", zegt Lily Deforce, directeur van Fairtrade België. "Door de gevolgen van de klimaatverandering daalde de productiviteit het voorbije decennium. Dit treft miljoenen koffieboeren in het Zuiden. Door onvoorspelbaar weer, grillige weerspatronen, de komst van nieuwe ziektes en het uitbreken van insectenplagen kunnen boeren niet meer vertrouwen op de gangbare zaai- en oogstseizoenen. Het kost hen daarom steeds meer moeite om genoeg koffie te oogsten."
Zonder koffieboeren, geen kwaliteitskoffie, zegt Deforce. Daarom worden er tussen 12 en 15 mei in 20 landen de grootste Fairtrade koffiepauze ter wereld.
Volgens een schatting van Fairtrade België zijn in België slechts 665.000 van de 19,5 miljoen dagelijks gedronken kopjes koffie Fairtrade gelabeld. "Dat is te weinig. Wanneer alle koffiedrinkers in ons land kiezen voor een eerlijk kopje betekent dat een duurzame koffieproductie en vooral meer inkomsten voor de koffieboeren. Een extra premie laat de boerenorganisaties toe om te investeren in bijvoorbeeld infrastructuur en vorming rond kwaliteitsverbetering", aldus Deforce.
Het doel van de actie is de bewustmaking van de impact van het dagelijks kopje koffie op het klimaat en op de levenskwaliteit van boerenfamilies in het Zuiden. "De toekomst van de landbouw en dus van ons eten en drinken hangt af van ons allemaal. Een omslagpunt is geen utopie: kleine veranderingen in de keuzes die wij elke dag maken en die ons geen pijn doen, hebben een stevige impact op het grote verhaal", besluit Deforce.